Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Vitamíny a minerály nie sú všeliek! Užívajte ich s rozvahou

Mnohí dnes siahnu po vitamínoch či mineráloch v tabletkách, aj keď by sa ich problém dal riešiť inak. Niekedy dokonca ani žiaden nemajú. Výživové doplnky sú bezpochyby ľahším spôsobom ako si doplniť potrebné vitamíny a minerály než úprava jedálnička. Inokedy zase nemáme veľmi na výber. Tak či onak, keď už musíte siahnuť po výživových doplnkoch, robte to s mierou a hlavne dávajte pozor na to, s čím ich skombinujeme.

Sú chvíle, keď naše telo potrebuje zvýšiť prísun niektorých vitamínov alebo minerálov. Pred návštevou lekárne sa však skúste najskôr zamyslieť, či naozaj potrebujete výživový doplnok, a či vám ten, ktorý si plánujete kúpiť, aj naozaj pomôže.

Rozhodli ste sa užívať vitamíny a minerály preventívne, lebo chcete mať istotu, že vášmu telu nič nechýba?

Váš zdravotný stav by mal byť obrazom toho, že telu nič nechýba. Pokiaľ nepociťujete žiadne ťažkosti, stravujete sa pravidelne a zdravo, nie je dôvod siahať po výživových doplnkoch.

Myslíte si, že dostatok vitamínov vás ochráni pred chorobou?

Keď okolo nás začne zúriť chrípka alebo máme doma každú chvíľu choré deti, je úplne prirodzené, že sa snažíme urobiť všetko preto, aby nás choroba zďaleka obišla. Užívanie vitamínov je na mieste, no len vitamíny rozhodne nestačia. Vyhýbať sa chorým ľuďom, prípadne nosiť rúšku, zvýšená hygiena a dostatok odpočinku sú rovnako neodmysliteľnou súčasťou prevencie. Ak už siahnuť po vitamínoch, skúste sa najskôr poradiť v lekárni, ktoré by boli najvhodnejšie.

Máte zdravotný či kozmetický problém, pre ktorý ste sa rozhodli užívať výživový doplnok?

Vaše ťažkosti nemusí vyriešiť užívanie voľne dostupných vitamínov či minerálov.  Práve naopak, môžu len oddialiť návštevu lekára, ktorý by mohol včas odhaliť ich pravú príčinu. Pokiaľ sa ani po pravidelnom dopĺňaní daného vitamínu či minerálu váš stav nezlepší a nepomôže ani zmena životného štýlu, poraďte sa o možných príčinách so svojim lekárom.

Neexistuje iná možnosť riešenia vášho problému?

Ak ste si istý, že vášmu telu len chýba nejaký vitamín či minerál, zamyslite sa, či by ste ho nevedeli doplniť iným, pre telo prirodzenejším spôsobom, napríklad zaradením väčšieho množstva konkrétnej potraviny do jedálnička. Niektoré zdravotné ťažkosti nemusia primárne súvisieť s nedostatkom vitamínov či minerálnych látok. Dôvodom môže byť napríklad aj stres či celková psychická nepohoda. Pomôcť by tak mohla zmena životného štýlu, viac relaxu, pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu.

Užívate nejaké iné voľnopredajné lieky či lieky na predpis?

Niektoré kombinácie liekov, výživových doplnkov, ale aj potravín môžu narobiť viac škody ako úžitku. Keď sa užijú súčasne, môžu sa vzájomne ovplyvniť v účinku, a telo tak z nich nemusí mať potrebný osoh. V tom horšom prípade vám v dôsledku nežiaducich účinkov pribudnú ďalšie zdravotné problémy. Existujú dokonca kombinácie, ktoré sú pre telo nebezpečné. Pred kúpou akéhokoľvek výživového doplnku alebo voľnopredajného lieku sa preto nezabudnite poradiť s lekárnikom.

Ľudia zväčša neinformujú svojho lekára o liekoch, ktoré užívajú, a už vôbec nie o vitamínoch či mineráloch. Táto informácia je pritom pre lekára hodnotnejšia, než si možno myslíte. Čokoľvek užívate pravidelne, či už na prírodnej báze alebo nie, nezabudnite mu to spomenúť, a to najmä pri predpisovaní nového lieku. Nikdy si nemôžete byť istý, či sa vitamíny, voľnopredajné lieky a lieky na predpis vzájomné neovplyvňujú.

Pýtajte sa v lekárni

Vitamíny a minerály sú prospešné pre naše zdravie, no málokto vie, že môžu aj uškodiť. Pri nesprávnom užívaní sa niektorými z nich môžete predávkovať alebo si dokonca zhoršiť váš súčasný zdravotný stav. Skôr ako sa rozhodnete pre výživový doplnok, mali by ste si prečítať všetky informácie, ktoré o ňom uvádza jeho výrobca. A to nielen, s akým problémom vám daný doplnok pomôže, ale aj ako sa má správne užívať, komu sa neodporúča, alebo s akými liekmi či výživovými doplnkami sa nemá kombinovať. Skúsený farmaceut vám v lekárni poradí, či je daný výživový doplnok pre vás vhodný, a aké pozitíva aj negatíva vám z jeho užívania plynú. Nebojte sa opýtať na čokoľvek, čo vám zaujíma. Vynechať by ste nemali ale ani lekára, pretože on jediný pozná váš zdravotný stav. Možno po rozhovore s ním napokon zistíte, že vaše riešenie nebolo jediné a to najlepšie.

Poraďte sa so svojim lekárom a informujte ho o všetkých voľno predajných prípravkoch, vrátane vitamínov a minerálnych látok, ktoré užívate. Najmä deti, tehotné a dojčiace ženy, starší ľudia a pacienti, ktorí sa liečia na nejaké ochorenie, by si bez porady s lekárom nemali svojvoľne nasadzovať voľnopredajné lieky ani výživové doplnky.


Foto: pixabay.com