Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Všetko, čo by ste mali vedieť o užívaní vitamínov skupiny B

Vitamíny zo skupiny B sú pre ľudské telo dôležité najmä preto, že pomáhajú nielen zlepšiť metabolizmus, ale aj fungovanie nervovej sústavy v našom tele. Práve vitamíny B nášmu telu vedia pomôcť vyrovnať sa so stresom a záťažou počas bežného pracovného dňa. Kedy je však potrebné dopĺňať B-čko, a kedy je naopak nutné byť opatrný pri jeho užívaní?

Antibiotiká a vitamíny B

Väčšina z nás vie, že užívanie antibiotík poškodzuje črevnú flóru, čo zvyčajne riešime doplnením probiotík. Vedeli ste však, že antibiotiká ničia aj črevné mikroorganizmy, ktoré v našom tele produkujú niektoré z vitamínov B? Aj preto sa odporúča zabezpečiť počas liečby antibiotikami dostatočný prísun vitamínov z tejto skupiny.

Pozor však, ak užívate antibiotikum s účinnou látkou chloramfenikol. Toto antibiotikum totiž blokuje veľmi dôležitú funkciu vitamínov B12, B9 a železa  pri správnej krvotvorbe.

Vitamíny skupiny B a lieky

Vitamíny z tejto skupiny zvyčajne nemajú nežiadúce účinky, a až na extrémne vysoké dávky, nie je možné sa nimi predávkovať. Ak sa však chystáte absolvovať laboratórne testy, nezabudnite lekára informovať o zvýšenom príjme vitamínov skupiny B, pretože môžu skresliť výsledky niektorých testov.

Niektoré z vitamínov z tejto skupiny, napríklad B1, B2, B5, B7 nemajú žiadny známy účinok na iné lieky. My sme pre vás vybrali tie interakcie, ktoré sú označované ako „stredne závažné“. Neznamená to, že by ste mali predpísané lieky či vitamíny vysadiť, určite by ste však mali o tom informovať svojho lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Epilepsia a vitamíny B6 a B9

Vitamíny B6 a B9 ovplyvňujú vstrebávanie antiepileptík s obsahom liečiva fenytoín a fenobarbitalu, čím znižujú ich účinnosť.

Vitamín B6 a lieky na Parkinsonovu chorobu

Pozorní by tiež mali byť pacienti, ktorí užívajú vitamín B6 a aj lieky na Parkinsonovu chorobu s obsahom látky levodopa. A to najmä v prípade, ak im lekár súčasne nepredpísal aj liek s obsahom liečiva karbidopa, ktoré práve tejto interakcii zabraňuje.

Vitamín B3 a cukrovkári či pacienti so zvýšením cholesterolom

Pozor na dlhodobé užívanie vitamínu B3 by si mali dať aj cukrovkári. Tento vitamín zvyšuje množstvo cukru v krvi a znižuje tým efekt užívaných liekov na diabetes. Ak pravidelne užívate vitamín B3 určite na to upozornite svoje diabetológa.

Pacienti, ktorí berú lieky na cholesterol, by nemali užívať vitamín B3 skôr ako 4 hodiny po užití predpísaného lieku.

Vitamín B9 a reumatoidná artritída či psoriáza

Ak užívate vitamín B9, známy tiež pod názvom kyselina listová, mali by informovať svojho lekára, ak vám predpísal liek s obsahom metotrexátu. Tento liek vám lekár môže predpísať pri reumatoidnej artritíde či na ťažké formy psoriázy. Vitamín B9 znižuje efektivitu liečby týmto liekom.

Kto by mal prijímať vyššie dávky vitamínov skupiny B:

- Pacienti užívajúci antibiotiká
- Tehotné ženy a ženy, ktoré sa snažia otehotnieť
- Aktívne žijúci a športovci
- Ľudia pracujúci pod stresom

Bez B-čka nebehajte

Rovnako všetci, ktorí si svoju kondičku udržiavajú prostredníctvom behu, by si mali dať pozor na to, či prijímajú dostatok vitamínov B zo stravy. Napríklad vitamíny B6 a B12 podporujú zásobovanie buniek kyslíkom, ale aj látkovú výmenu.   

Budúce mamičky, pozor!

Dostatok vitamínov B je mimoriadne dôležitý aj v tehotenstve. Nielen pre samotnú mamičku, ale najmä pre dieťatko. Najmä vitamíny B1, B2, B3, B9 a B12 sú potrebné na zdravý vývoj mozgu dieťaťa. Vitamín B6 zase vie pomôcť nastávajúcim mamičkám, ktoré trpia počas tehotenstva nevoľnosťou. Takisto vitamín B1 podporuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla, čo je pri správnom jedálničku najlepší spôsob ako zabezpečiť potrebné látky pre správny vývoj plodu.

Ako sa nedostatok vitamínu B prejavuje?

- Poruchy spánku
- Migréna
- Únava
- Mravčenie v končatinách

Ako si zabezpečiť vitamíny B

Dostatok vitamínov B je však dôležitý pre každého z nás, nielen pre fanúšikov behu, či nastávajúce mamičky. Vďaka jeho vplyvu na nervovú sústavu je účinným nástrojom na zvládnutie stresu, ale aj na zlepšenie koncentrácie.

V bežnom živote si vieme zabezpečiť dostatok vitamínov B zo stravy. A to nielen fanúšikovia mäsa, ale aj vegetariáni. Vitamíny B totiž nájdete aj v ovocí, orechoch, obilninách či ryži.

Samozrejme, ak potrebujete doplniť ich hladinu, napríklad pri užívaní antibiotík, je tu aj možnosť doplniť ich vo forme výživových doplnkov dostupných v lekárni.

Malý slovník B vitamínov

Vitamín B1 (thiamín)
Tento vitamín pozitívne vplýva na fungovanie nervového systému v našom  tele, ale aj na trávenie najmä tukov a bielkovín. Nájdete ho najmä v  strukovinách, či celozrnných obilninách.
Vitamín B2 (riboflavín)
Ak hľadáte spôsob ako podporiť tvorbu hormónov, alebo napríklad aj  prenos kyslíka v tele, je práve vitamín B2 správnou voľbou. V  potravinách ho nájdete najmä v celozrnných obilninách, rybej pečení,  mlieku ale aj v mäse.
Vitamín B3 (niacín)
Vitamín B3 je dobrou voľbou ak chcete zlepšiť stav vašej pokožky, ale  napríklad pozitívne vplýva aj na bunkové procesy. Podporuje syntézu  bielkovín, sacharidov a tuku.
Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
Je výbornou voľbou na zlepšenie vstrebávania tukov, ale aj sacharidov.  Ak je toto váš problém, vo vašom jedálničku by nemali chýbať žĺtka,  celozrnné obilniny, ale aj kvasnice, či mlieko a mäso.
Vitamín B6 (pyridoxín)
Nájdete ho nielen v orechoch, banánoch, či vnútornostiach, ale aj v  bežnej ryži, rybách, či sóji. Podporuje lepšie vstrebávanie  aminokyselín, ale aj spracovanie bielkovín.
Vitamín B7 (biotín)
V malých množstvách ho nájdete v mnohých potravinách, napríklad aj v  mlieku a výrobkoch z neho, vajíčkach či banánoch. Zabraňuje vypadávaniu  vlasov, stará sa o silné nechty, zdravé nervové zakončenia a mnohé  ďalšie.
Vitamín B9 (kyselina listová)
Tento vitamín B nájdete najmä vo vajciach, vnútornostiach, ale aj v  mäse, rybách zelenine a strukovinách. Podobne ako aj ostatné vitamíny zo  skupiny B komplex, pozitívne vplýva na metabolizmus tukov a  shacharidov, a je aj cestou ku zdravším vlasom a koži.
Vitamín B12 (kobalamín)
Vplýva na vývoj červených krviniek a nervové funkcie. Nachádza sa najmä  vo vnútornostiach, vajciach a v mliečnych výrobkoch. Čiastočne sa tvorí v  čreve črevnou mikroflórou.