Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Grapefruit je zázračný, ale účinok niektorých liekov naozaj ovplyvní

Známe ovocie s typickou horkou chuťou má skvelé účinky. Posilňuje imunitný systém, preventívne pôsobí proti prechladnutiu či infekciám, znižuje cholesterol, podporuje naše trávenie a vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Je teda skvelým pomocníkom v našej ceste za zdravím. Vie však aj ovplyvniť účinok niektorých liekov.

Grapefruit, ktorý doma väčšinou voláme grep, obsahuje mnoho látok a vitamínov, prospešných pre náš organizmus. Tento citrus zvykneme konzumovať v jeho bielom i jemnejšom červenom variante. V oboch nájdeme pomerne slušné množstvo vitamínu C. Obsahuje však aj ďalšie telu prospešné látky: provitamín A, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík, zinok, železo, draslík, aj kyselinu listovú.  Jeho horkejšia chuť je spôsobená aminokyselinou narginín, ktorá má antioxidačný, protirakovinový účinok a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Narginín je však aj príčinou závažných interakcií s liekmi.

Výborný pomocník s jedným „ale“

Aj preto by sme ho mali pravidelne zaraďovať do nášho jedálnička. Z roka na rok však poznáme viac liekov, ktorých účinok grep ovplyvňuje. Podľa článku zverejneného na stránkach Ambulancie klinickej výživy k nim patria niektoré lieky na liečbu onkologických ochorení, určité lieky na zníženie hladiny cholesterolu, lieky na úpravu srdcového rytmu, kalciové blokátory, antihistaminiká, ale aj najznámejší liek pri problémoch s erekciou.  Grapefruit môže ovplyvniť aj účinok liekov na zníženie krvného tlaku (nitrendipín, felodipín, lacidipín). Grapefruit alebo grepový džús pritom môže pôsobiť aj viac než 24 hodín po jeho konzumácii.

Podrobnejšie informácie o interakciách konkrétnych liečiv s grepom alebo s grepovým džúsom môžete podrobne nájsť na tejto stránke, alebo aj v tomto manuáli. Takisto aplikácia www.interakcieliekov.sk poskytuje informácie nie iba o interakciách liekov navzájom, ale aj o interakciách liekov s potravinami a nápojmi. Je v nej popísaných 234 interakcií s grepovým džúsom.

Grapefruit je výnimočné ovocie, ktoré by sme určite nemali zavrhnúť, ani báť sa ho konzumovať. Musíme si však byť vedomí, že naozaj môže ovplyvniť účinok našich liekov.  Pre istotu preto vždy skontrolujte príbalový leták, vložený do škatuľky s liekmi. Pokiaľ by ich ovplyvňoval grapefruit, tento údaj by tam bol vyznačený. O interakcii lieku s grapefruitom vás tiež bude informovať váš lekár alebo lekárnik.  Určite však nič neskazíte, keď sa v ambulancii či v lekárni spýtate, či vaše predpísané lieky nie sú v interakcii s ďalšími užívanými liekmi, vitamínmi alebo určitými potravinami.