Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Dajte si pozor na interakcie cesnaku a liekov

O tom, že cesnak nepatrí len do kuchyne, ale aj do domácej lekárne, vedeli už naše staré mamy, aj sám Hippokrates. Ak ste však pacient, ktorý sa lieči na štítnu žľazu, zrážanlivosť krvi či krvný tlak, cesnak by ste mali konzumovať nanajvýš obozretne.

V kombinácii s liekmi môže byť cesnak nebezpečný

Dlhodobé užívanie alebo nárazovo vysoké dávky cesnaku môžu vyvolať u niektorých ľudí zvracanie či hnačky, u ľudí s nízkym krvným tlakom je možná nevoľnosť až mdloby. Určite by ste to nemali preháňať s cesnakom, ak trpíte zvýšenou činnosťou štítnej žľazy, zápalom žalúdka, či máte žalúdočný vred. Látky obsiahnuté v cesnaku by vám totiž pri pravidelnej konzumácii mohli skomplikovať váš zdravotný stav.

Rovnako, by ste mali byť obozretní aj pri bežnej liečbe napríklad chrípky, horúčky či bolesti. Mali by ste si vybrať, či využijete dary prírody alebo či sa budete liečiť liekmi z lekárne. Cesnak totiž posilňuje účinok liekov znižujúcich bolesť, horúčku a zápal, medzi ktoré patrí aj acylpyrín, ibuprofén, diklofenak či paracetamol (lieky zo skupiny označovanej ako NSAID).

Látky obsiahnuté v cesnaku tiež znásobujú účinok liekov proti zrážanlivosti krvi (antikoagulantov), proti vysokému krvnému tlaku (antihypertenzíva) či viacerých liekov pôsobiacich na pečeňový metabolizmus, a to s týmito liečivami: cimetidín, ciprofloxacín, klaritromycín, diltiazem, enoxacín, erytromycín, fluoxetín, fluvoxamín, itrakonazol, ketokonazol, paroxetín, ritonavir, nefazodon. Ak pravidelne beriete tieto lieky, môže sa stať, že vplyvom konzumácie väčšieho množstva cesnaku môžete mať v istom momente v tele viac účinnej látky, než by ste mali mať alebo sa predĺži účinnosť lieku. A to pre vás môže byť veľmi nebezpečné.

Ak ste ostražití, cesnak je dobrým pomocníkom

Cesnak totiž obsahuje viac ako 200 účinných látok, okrem iného obsahuje aj vitamíny A, B1, B2, C a D. Ak cesnak pred konzumáciou nakrájate nadrobno, rozžujete alebo pretlačíte, uvoľní sa alicín, látka, ktorá nielen spôsobuje typickú cesnakovú vôňu, ale tiež zodpovedá za jeho liečivé účinky.

Mnohí z nás cesnak poznajú ako prírodné antibiotikum, ktoré si ordinujeme nielen pri bolesti zubu, zápale alebo poranení v ústach, ale najmä počas chrípkového obdobia. A robíme skutočne dobre. Okrem toho má však cesnak aj ďalšie liečivé účinky na náš organizmus. Pôsobí nielen antibakteriálne a antioxidačne, ale dokáže znížiť hladinu lipidov v krvi, pôsobí proti vysokému krvnému tlaku či na zníženie zrážanlivosti krvi. Lekár vám môže poradiť pravidelne konzumovať cesnak najmä pri ochoreniach kardiovaskulárneho systému, po mozgovej príhode, pri ateroskleróze či cievnych ochoreniach. Viaceré odborné štúdie navyše preukázali, že zaradenie cesnaku do nášho každodenného jedálnička nám môže pomôcť znížiť riziko rakoviny pľúc, hrubého čreva, žalúdka či pažeráku.

S jeho konzumáciou to však zbytočne nepreháňajte. V odbornej literatúre sa uvádza, že denne by sme nemali zjesť viac ako 5 strúčikov, pričom dôležité je nakrájať ho či pretlačiť ešte pred konzumáciou.

Platí však, že ak pravidelne užívate akékoľvek lieky a prepadne vás náhla nádcha, ktorú by ste radi zahnali osvedčenou kombináciou cesnak, zázvor a med, mali by ste sa mať na pozore. Predtým, než si nastavíte takúto kúru, radšej sa opýtajte svojho lekárnika, či vám kombinácia užívaných liekov a cesnaku neuškodí. Ak máte akúkoľvek pochybnosť či otázku ohľadom užívaných liekov a ich interakcií s novými predpísanými či voľnopredajnými liekmi, potravinami alebo nápojmi, neváhajte sa opýtať svojho lekárnika.


Foto: pixabay.com