Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Vitamín C: Najdôležitejší bojovník proti sezónnym ochoreniam a jarnej únave

Vedeli ste, že účinok niektorých vašich liekov môže ovplyvniť aj bežný vitamín C? U anemických pacientov zvýši vstrebávanie železa, pri súčasnom užívaní s paracetamolom môže znížiť odbúravanie tohto liečiva. 

Je známy ako populárne prirodzené liečivo proti chrípke a prechladnutiu. Pôsobí na normálnu funkciu takmer všetkých biologických pochodov. Získavame ho zo zeleniny a ovocia, jeho potreba stúpa najmä v zimných mesiacoch a počas prechodných obdobiach roka.

Vitamín C alebo kyselina L-askorbová je rozpustný vo vode. Životne dôležitý je pre tvorbu kolagénu, bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek, zubov a ďasien a hrá dôležitú úlohu aj pri hojení rán a popálenín. Ako antioxidant odďaľuje starnutie buniek a organizmu. Zúčastňuje sa aj na tvorbe noradrenalínu, ktorý reguluje tok krvi, a serotonínu, ktorý prispieva k pocitom pohody i šťastia a jeho nedostatok sa prejavuje depresiou, smutnou náladou a poruchami spánku. Vitamín C má rozhodujúci vplyv na obnovovanie a udržiavanie spojivového tkaniva, medzibunkovej hmoty a endotelu kapilár. Taktiež zvyšuje vstrebávanie železa, najmä u anemických pacientov a vegetariánov.

Mierny nedostatok spôsobuje stratu chuti do jedla, zvýšenú náchylnosť k infekciám, či väčšiu únavnosť organizmu. Závažný nedostatok vitamínu C, tzv. skorbut, patrí k jednému z najvýznamnejších medicínskych objavov. Deficit tohto vitamínu bol od staroveku metlou námorníkov pri dlhých plavbách, keď nemali prístup k čerstvému ovociu a zelenine.

Skorbut najmä v 16. – 18. storočí pri objavných moreplavbách spôsoboval ochorenie ďasien, krvácanie, anémiu až stratu zubov, zlé hojenie rán, oslabenie kostí a celkovú zmätenosť a halucinácie. James Lind, chirurg kráľovského britského námorníctva, začal skorbut skúmať po hrôzostrašnej ceste Georga Ansona začiatkom 40. rokov 18. storočia, z ktorej sa vrátilo len 145 z 1100 námorníkov. Lind zistil, že na liečbu je vhodná citrónová šťava. Námorníci tak museli povinne cucať citróny.

Naše telo si ho vytvárať nevie


Človek, na rozdiel od väčšiny živočíchov, si vlastný vitamín C vytvárať nevie, preto potrebuje jeho pravidelný prísun v potrave. Je jedným z najnestálejších vitamínov. Ničí ho oxidácia, svetlo aj vysoké teploty. Prirodzeným zdrojom je surové ovocie a zelenina. Osobitne vysoká je hladina vitamínu C v citrusových plodoch, čiernych ríbezliach, jahodách, kivi, šípkach či v papáji. Zo zeleniny kyselinu L-askorbovú obsahuje najmä kapusta, kel, karfiol, paprika, brokolica, zemiaky či paradajky a špenát.

Denný príjem u dospelého človeka by mal byť v rozmedzí 70 – 100 mg. V období sezónnych infekcií, ako napríklad pri chrípkových epidémiách, by denná dávka vitamínu mala byť zvýšená. Vyššie dávky by mali prijímať aj tehotné ženy, ľudia ťažko fyzicky a psychicky pracujúci, či predčasne narodení novorodenci. Dvojnásobná denná dávka sa odporúča u fajčiarov.

Kľúčovým pre zdravie človeka je pravidelný príjem vitamínu C v menších dávkach, to je denná dávka ovocia alebo zeleniny na malom tanieri alebo do dvoch dlaní. Pre správnu imunitu tela je to oveľa účinnejšie ako náhly sezónny zvýšený príjem, ktorý väčšinou rozvoju chrípky, či podobných infekčných ochorení, už nezabráni.

Významné interakcie vitamínu C sú:


- s hliníkom – hliník sa nachádza v niektorých antacidách, vitamín C zvyšuje jeho absorbciu

- s niacínom, vitamínom B3, ktorý je dôležitý pre metabolizmus základných živín a tvorbu energie v organizme, vo vysokých dávkach znižuje cholesterol – znižuje jeho účinok

- s warfarínom – obrovské dávky vitamínu C môžu znížiť antikoagulačný účinok lieku warfarínu, ktorý sa používa k spomaleniu krvnej zrážanlivosti

- s paracetamolom, známym liečivom na zníženie teploty a proti bolesti – vysoké dávky vitamínu C môžu znížiť odbúravanie liečiva paracetamolu, ktorý je v dlhodobých dávkach hepatotoxický, a tým v tele zvyšujú jeho toxickú koncentráciu

- s flufenazínom – veľké množstvo užitého vitamínu C znižuje účinok flufenazínu, psychofarmaka na liečbu chronickej schizofrénie

- s barbiturátmi – sú to centrálne sedatíva a anestetiká, zvyšujú vylučovanie vitamínu C obličkami

Zdroje:
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/06/10.pdf
https://detoxtela.sk/vitamin-c/
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2005/01/04.pdf
http://ciselniky.dasta.mzcr.cz/cd/hypertext/AJCDM.htm
Mohan Harsh, 2011.Patológia. 1. Vydanie. Bratislava: Balneotherma, 2011. ISBN  978-80-970156-6-4
Mc Whirter Alasdair, Clasen Liz, 1998. Jedlo ako jed, jedlo ako liek. 1. Vydanie. Bratislava: Reader's Digest Výber, spol. s.r.o., 1998. ISBN 80-967878-1-0
Autor: Miško Scheibenreif
Foto: pixabay.com