Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Železo môže spôsobiť problémy so vstrebávaním viacerých liekov

Hoci si to neuvedomujeme, rozhodne nie je jedno, kedy a s čím lieky užívame. Potraviny či iné lieky vo veľkej miere ovplyvňujú, ako rýchlo a v akom množstve sa účinná látka do tela vstrebe. A to v prípade železa platí dvojnásobne. Ak vám teda lekár predpísal užívanie tejto minerálnej látky, neprehliadnite naše odporúčania.

Kedy nám železo chýba

Mnohé závažné ochorenia ako rakovina, problémy s obličkami či ochorenia srdca, alebo ich liečba, môžu spôsobovať anémiu – nedostatok železa. Anémia tiež vzniká pri rôznych krvácavých stavoch ako sú akútne krvácanie, krvácanie z tráviaceho systému či vredov alebo pri nádore. Ďalším dôvodom sú poruchy krvotvorby, ktoré môžu mať viacero príčin, ako napríklad zníženú funkciu štítnej žľazy, ochorenia obličiek, poškodenie kostnej drene toxínmi, nádormi, žiarením alebo fibrózou. Že nám chýba železo si najčastejšie môžeme všimnúť vďaka veľkej únave a zníženej fyzickej výkonnosti, ktorá sa prejaví už pri malom nedostatku tohto minerálu v našom tele. Okrem toho sú príznakom aj nechutenstvo, poruchy sústredenia, bolesti hlavy a bledá pokožka.

Prečo je železo pre naše telo dôležité

Železo môžeme nájsť v našom tele predovšetkým v krvi a v svaloch. Táto dôležitá minerálna látka je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, vďaka čomu je naša krv schopná prenášať kyslík ku každej bunke v našom tele. Zároveň tvorí súčasť myoglobínu, ktorý sa nachádza v našich svalových bunkách, kde zabezpečuje prenos kyslíka a jeho rozptýlenie v tkanivách svalov. Okrem toho je nevyhnutný pre syntézu DNA, tvorbu červených krviniek a pre energetický metabolizmus bunky. Deficit železa v našom tele dokonca oslabuje náš imunitný systém.

S čím a ako správne užívať železo

Pri týchto liekoch by ste mali počkať aspoň 2 hodiny, kým užijete železo:
- Bisfosfonáty
- Tetracyklíny a deriváty tetracyklínu
- Fluorochinolóny  
- Penicilamín
- Hormóny štítnej žľazy/tyroxín    
- Metyldopa, levodopa, karbidopa
- Vápnik, zinok
- Antacidá

Bisfosfonáty

Medzi bisfosfonáty patria kyselina alendrónová, kyselina etidrónová, kyselina ibandrónová, kyselina klodrónová, kyselina neridrónová, kyselina pamidrónová, kyselina risedrónová, kyselina tiludrónová a kyselina zoledrónová. Lieky patriace do tejto skupiny sa používajú na liečbu a prevenciu ochorení kostí, liečbu hyperkalciémie (vysokej hladiny vápnika v krvi) a na prevenciu kostných komplikácií u pacientov s onkologickým ochorením (napríklad mnohopočetný myelóm). Stretnúť sa s nimi môžu aj pacienti, ktorí sa liečia na osteoporózu alebo Pagetovej choroby (choroba ovplyvňuje rast kostí a tým zapríčiňuje ich deformáciu). Ich účinok spočíva v zastavení činnosti osteoklastov – buniek, ktoré sa podieľajú na rozklade kostí. Pacienti užívajúci bisfosfonáty by si mali dať pozor, ak súčasne užívajú aj železo. Železo totiž zabraňuje vstrebávaniu bisfosfonátov a liečba teda nemá ani zďaleka také účinky, ako sa očakáva. Preto sa odporúča zachovávať rozostup medzi užitím týchto dvoch liekov aspoň 2 hodiny.

Tetracyklíny a deriváty tetracyklínu (perorálna forma)

Tetracyklíny širokospektrálne antibiotiká. Lekár vám ich môže predpísať na infekcie dýchacích ciest, pri baktériami spôsobenými zápaloch močových, žlčových alebo pohlavných ciest či dokonca pri ťažkej forme akné, infekciách kostí, mäkkých tkanív alebo kože. Toto antibiotikum vám môže predpísať aj váš zubár, a to v prípade infekcie v ústnej dutine. Železo aj v prípade tejto látky zamedzuje jej správnemu vstrebávaniu. Ak máte predpísané oba lieky, prednostne užite radšej antibiotiká, ktoré sú viazané na presný časový harmonogram, a nie skôr ako o dve hodiny potom môžete užiť železo.

Fluorochinolóny

Aj fluorochinolóny patria medzi antibiotiká, pri ktorých si súbežne s užívaním solí železa treba dávať pozor na dodržiavanie časového rozostupu. Tento typ antibiotík má dlhý zoznam využitia pri rôznych ochoreniach, ako napríklad infekcie dýchacích a močových ciest, kože, kostí či kĺbov. Aj v tomto prípade, ak užívate železo zároveň s antibiotikom, znižuje tak účinnosť antibiotika. Odporúča sa preto užiť najprv železo a po 2 hodinách antibiotikum, prípadne najprv antibiotikum a železo nie skôr ako 4 hodiny po ňom.

Penicilamín

Tento liek sa využíva na liečbu chronickej reumatoidnej artritídy, Wilsonovej choroby či pri chronickej tvorbe močových kameňov. Medzi užitím tohto lieku a železa by mala byť pauza minimálne 2 hodiny, pretože železo blokuje vstrebávanie penicilamínu a tým znižuje účinky jeho liečby.

Hormóny štítnej žľazy/tyroxín

Súčasné užívanie solí železa a hormónov štítnej žľazy, teda tyroxínu alebo levotyroxínu, môže viesť k nebezpečnej hypotyroxiémii. Medzi podaním solí železa a hormónov štítnej žľazy sa má urobiť odstup minimálne 2 hodiny.

Metyldopa, levodopa, karbidopa

Metyldopa je určená na liečbu vysokého krvného tlaku, levodopa a karbidopa je kombináciou účinných látok predpisovaných na liečbu Parkinsonovej choroby. Ak vám lekár predpísal jedno z týchto liečiv a zároveň máte užívať železo, nezabudnite na dvojhodinové rozostupy medzi týmito liekmi. Železo totiž aj v tomto prípade znižuje množstvo vstrebávaného liečiva, čo môže mať negatívny vplyv na liečbu vášho ochorenia.

Vápnik, zinok, horčík a antacidá

Ak beriete tieto minerálne látky či antacidá, ktoré ich obsahujú, mali by ste vedieť, že vo vašom tráviacom trakte by sa spolu so železom vstrebávali len veľmi ťažko. V tomto prípade by však nebola účinná vaša liečba železom, pretože vápnik a zinok znižujú jeho vstrebávanie. Preto ani v tomto prípade nezabúdajte na 2-hodinový odstup.

Potraviny a pitie

Vstrebávanie železa znižujú aj niektoré potraviny, ako napr. celozrnné pečivo, celozrnné cereálie, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, ale aj káva, čaj a červené víno. Železo sa preto odporúča podávať najmenej 2 hodiny po konzumácii týchto potravín. Na zapitie je vhodná čistá voda, prípadne ovocné či zeleninové šťavy, ktoré obsahujú vitamín C. Ten totiž vstrebávaniu železa pomáha.