Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Predpísal vám lekár vitamín K? Pozor na jeho kombinácie s inými liekmi

Vitamín K si vo forme výživových doplnkov nezvykneme kupovať tak často ako iné vitamíny či minerálne látky. Vitamín K1 nám zvyčajne predpíše lekár pri liečbe zvýšenej krvácavosti. Voľnopredajný vitamín K2 nám lekár odporučí na zlepšenie kostného metabolizmu pri liečbe osteoporózy, prevenciu kalcifikácie ciev či mäkkých tkanív. Čo je to vlastne za záhadný vitamín a na čo si dať pri jeho užívaní pozor?

Vitamín K nie je ako iné vitamíny. Aj napriek tomu, že vitamín K2 je voľne dostupný bez lekárskeho predpisu, nemali by ste po ňom siahať bez predchádzajúcej porady s lekárom. V prípade, že vám váš lekár odporučí pravidelné užívanie vitamínu K, resp. K2, informujte ho o všetkých liekoch aj voľno predajných prípravkoch, ktoré beriete. Môžete sa tak vyhnúť zbytočným komplikáciám a zdravotným ťažkostiam, pretože vitamín K môže ovplyvňovať viaceré lieky pre chronických pacientov.

Pozor na kombinácie

Mnoho liekov môže sa s vitamínom K (fytomenadión) vzájomne ovplyvňovať. Pozorní by ste mali byť, ak užívate:

  • Antacidá
  • Lieky na riedenie krvi
  • Antibiotiká
  • Lieky na bolesť alebo horúčku
  • Lieky na vysoký cholesterol

Ak vám lekár vitamín K aj napriek užívaniu týchto liekov odporučí, postupujte presne podľa jeho pokynov. Lieky nevysadzujte a o prípadných nežiaducich účinkoch lekára okamžite informujte.

Vitamín K1 a warfarín Nebezpečnou kombináciou je užívanie vitamínu K1 a liekov na riedenie krvi , pretože majú na zrážanie krvi presne opačný účinok. Tieto dva lieky by sa nemali užívať súbežne!

Zbystriť pozornosť by mali aj diabetici, ktorí užívajú lieky na znižovanie hladiny cukru v krvi. Vitamín K účinkuje rovnako a vďaka tejto kombinácií sa napokon môžete dopracovať až k príliš nízkej hladine cukru.

Vitamín K nesmú užívať pacienti s ťažkým ochorením pečene, ani so žltačkou.

Malé deti, tehotné a dojčiace ženy smú užívať vitamín K výlučne na odporúčanie lekára.

Vitamín K

Najznámejšou zlúčeninou je vitamín K1 a K2. Zatiaľ čo zdrojom vitamínu K1 je najmä zelená listová zelenina, vitamín K2 treba hľadať predovšetkým v mäse, syroch a vajciach. Nielen ich zdroje, ale aj úlohy v našom tele sú odlišné. Kým vitamín K1 zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi a dokáže zabrániť nadmernému krvácaniu, vitamín K2 je neodmysliteľným pomocníkom pri stavbe zdravých a pevných kostí. Nedostatok vitamínu K1 je u dospelých zriedkavý, naopak u novorodencov pomerne častý. Je to teda zväčša vitamín K2, ktorý hľadáme vo forme výživových doplnkoch v lekárňach.

Na čo vám lekár môže vitamín K prepísať?

Vitamín K1 (fytonadion)
Na zníženie krvácavosti
Na zníženie krvácavosti vyvolanej užívaním liekov (niektoré druhy  antibiotík, liekov na bolesť alebo horúčku s obsahom salicylátov)
Na prevenciu a liečbu osteoporózy
Na zmiernenie svrbenia, ktoré často sprevádza ochorenie pečene (primárna biliárna cirhóza)
Vitamín K2 (menachinón)
Na liečbu osteoporózy a úbytku kostnej hmoty v dôsledku užívania steroidov
Na zníženie cholesterolu u pacientov na dialýze
Vitamín K vo forme masti
Na jazvy, strie, popáleniny, modriny a rozšírené cievky
Liečbu rosacei (kožné ochorenie spôsobujúce začervenanie a pupienky na tvári
Po operácii na urýchlenie hojenia kože, zníženie tvorby modrín a opuchu

Kto býva ohrozený nedostatkom vitamínu K?

Hoci nedostatok vitamínu K nebýva taký bežný, ako je to u iných vitamínov, trpieť jeho nedostatkom môžu najmä:

  • Pacienti s ochorením, ktoré zhoršuje vstrebávanie živín z tráviaceho traktu, napr. pacienti s Crohnovou chorobou alebo ulceróznou kolitídou, celiatici, pacienti s cystickou fibrózou
  • Pacienti so závažnou podvýživou
  • Alkoholici
  • Pacienti užívajúci lieky na zníženie cholesterolu