Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Tehotné a pacienti s poruchou zrážania krvi by nemali užívať ginko

Liečivé účinky listov posvätného stromu Ginkgo biloba, pochádzajúceho z Číny, dnes už pozná celý svet. Pomáha zlepšovať pamäť či prekrviť mozog, rozširuje cievy a zlepšuje tak prietok krvi. Starí Číňania ho využívali dokonca na liečbu bolesti hlavy či pri závratoch. Užívanie ginka však môže byť nebezpečné v prípade, ak pacient trpí poruchou zrážania krvi.

Kto by ginko nemal užívať?

Obozretné pri konzumácii prípravkov s výťažkom z ginka by mali byť tehotné ženy, a to najmä v období pred pôrodom. Pravidelné užívanie týchto prípravkov by totiž mohlo počas pôrodu spôsobiť predĺženie doby krvácania, a tým ohroziť matku.

Výťažky z ginka sa neodporúčajú ani deťom do 12 rokov a už vôbec nie pacientom s poruchou zrážania krvi. Rovnako by mali zvážiť užívanie ginka aj pacienti, ktorí majú zvýšenú krvácavosť, takým pacientom sa napríklad často sama pustí krv z nosa, či pri poranení je im ťažšie zastaviť krvácanie.

Ginkolid, aktívna látka obsiahnutá v listoch tohto stromu, je totiž silným blokátorom PAF (faktoru aktivujúceho krvné doštičky), preto sa neodporúča kombinovať ginko ani s antikoagulanciami a ani s antitrombotikami. Tieto liečivá totiž spomaľujú zrážanie krvi a v prípade úrazu či krvácania by mohlo dôjsť k ohrozeniu života pacienta.

Ktoré liečivá nekombinovať s ginkom?

- Heparín
- Warfarín
- Diklofenak
- Klopidogrel
- Naproxen
- Ibuprofén

Liečivé účinky ginka pomôžu najmä starším ľuďom

Azda všeobecne najznámejším pozitívnym účinkom ginka je zlepšovanie pamäte, ale pomáha aj so  sústredením, proti závratom, pri poruchách nálad alebo pri problémoch s udržiavaním rovnováhy. Okrem toho ginko tiež zlepšuje prietok krvi v mozgu i srdci, celkovo rozširuje cievy, ale aj chráni mozgové bunky proti odumieraniu. Preto sa používa pri prevencii a pri liečbe mozgovej, srdcovej i cievnej ischémie, čiže nedokrvovaní tkanív či orgánov, ktoré by mohlo viesť k ich poškodeniu. Ginko často užívajú, ako podpornú liečbu, aj pacienti s Alzheimerovou chorobou či s chronickým nedostatočným prekrvením mozgu.

Ginko tiež môže pomôcť pacientom so schizofréniou, ako aj pacientom, u ktorých sa v dôsledku užívania antipsychotík vyskytli mimovoľné pohyby tela (tzv. tardívna dyskinéza).

Kvôli väčšiemu počtu diagnóz je u starších pacientov riziko interakcií vyššie. Konzultujte preto každé nasadenie výživového doplnku so svojim ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom. V prípade pochybností, či môžete kombinovať výťažky z ginka s liekmi, ktoré vám boli predpísané, konzultujte možné interakcie či nežiaduce účinky so svojím lekárnikom. Ochotne vám poradí a pomôže tak predísť zdravotným komplikáciám z nevhodnej kombinácie liekov, voľnopredajných výživových doplnkov či dokonca potravín. Online si môžete preveriť bezpečnosť užívania svojich liekov na stránke Slovenskej lekárnickej komory, www.interakcieliekov.sk


Foto: pixabay.com