Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako si užiť Vianoce a Silvester bez ujmy na zdraví

Prejedení, so spomaleným trávením a bolesťami brucha, niekedy aj hlavy. Aj takto u nás vyzerajú občas vianočné sviatky či silvestrovské oslavy. Čo robiť, aby sa vám uľavilo a na čo si dať pozor počas sviatkov, ak ste chronickým pacientom?

Po predvianočnej naháňačke v práci aj doma si plánujeme, že si cez sviatky konečne oddýchneme a doprajeme. Po celom dni nejedenia, očakávajúc zlaté prasiatko, do seba rýchlo nahádžeme sviatočnú niekoľkochodovú večeru a hor sa pod stromček. Že sa pod stromček nezohnete a v bruchu začínate pociťovať bolesť žalúdka, žlčníka či podžalúdkovej žľazy? To vaše telo volá o pomoc a vy by ste mali okamžite zasiahnuť.

Len žiadne týždňové lukulské hody

Ak to aj na Štedrý deň preženiete, to ešte neznamená, že v rovnakom tempe budete pokračovať celé sviatky až do Troch kráľov. Radšej si z bohatej ponuky pri návšteve rodiny či chladničky vyberajte striedmejšie, a aj keď sa vám to bude zdať nemožné, skúste jesť, až keď pocítite hlad. Dáte tak svojmu telu dostatok času stráviť predošlý chod. Zlatým pravidlom je nejesť aspoň 3 hodiny pred spaním a prijímať dostatok tekutín – teda najmä vody či bylinkových čajov. S digestívami to tiež radšej nepreháňajte.

Bylinkoví pomocníci pri prejedení

Rumanček kamilkový, známy ako harmanček, a mäta pieporná vám pomôžu opäť naštartovať trávenie a utíšiť boľavý žalúdok. Mäta uvoľňuje napätie a kŕče hladkého svalstva tráviaceho systému, podporuje tvorbu a vylučovanie žlče do čreva, podporuje trávenie a uvoľňuje črevné plyny. Ak netrpíte pálením záhy, žlčovými kameňmi, zápalom žlčníka či cirhózou pečene, môžete si dopriať 2-3 šálky mätového čaju denne, a to ideálne medzi jedlom alebo 20 minút pred ním. Tehotné ženy by mali vypiť maximálne jednu šálku mätového čaju denne, tie s problémovým tehotenstvom by sa mali mätovému čaju radšej vyhnúť úplne. Keďže mäta zhoršuje vstrebávanie železa, anemickí pacienti by si mali dopriať mätový čaj skutočne len občas.

Rumančekový čaj pomôže nielen ukľudniť podráždený žalúdok, ale aj zníži plynatosť v črevách, zvyšuje tvorbu žalúdočnej a črevnej šťavy, žlče, pôsobí protikŕčovo. Rumanček, ako jedna z mála bylín, nemá takmer žiadne vedľajšie účinky a čaj z neho je možné podávať aj deťom. Na prípravu záparu (čaju) sa používa 1 polievková lyžica na 2 dcl vody. Nechá sa vylúhovať 15 minút.

Hnačky či zápchy

Pocit preplneného žalúdka nie je jediným dôsledkom prejedenia sa. Zvyčajne sa ozve aj naše trávenie – a to či už hnačkami alebo naopak zápchou, plynatosťou či pálením záhy. Na pálenie záhy vám pomôžu antacidá, prípadne jedlá sóda bikarbóna či zásaditá minerálna voda (Fatra). Na plynatosť či hnačku vám pomôže živočíšne uhlie, ktoré na seba v tráviacom trakte viaže škodlivé a nežiaduce látky a dokáže rýchlo uľaviť. Nezabúdajte však, že živočíšne uhlie na seba môže viazať aj liečivo z užívaných liekov – preto by ste 2 hodiny po užití živočíšneho uhlia nemali užiť žiadne iné lieky. Živočíšne uhlie neužívajte dlhšie ako dva dni. Ak vaše problémy neodznejú, navštívte svojho lekára.

V prípade zápchy vám pomôže osvedčená kombinácia – vláknina a pohyb. Namiesto ďalšej dávky údeného mäsa so šalátom si dajte na raňajky radšej biely jogurt s obľúbeným ovocím a ľanovými semiačkami. Aj keď vám to príde ako nesplniteľná misia, najmä keď je vonku chladno, skúste sa vybrať aspoň na krátku prechádzku. To vášmu tráveniu isto pomôže viac, ako vylihovanie na gauči.

Chronickí pacienti a sviatky

Pre tých, ktorí po celý rok zodpovedne dodržiavajú pokyny lekára a sú kvôli svojmu ochoreniu nastavení na diétu, práve „sviatky pokoja a hojnosti“ predstavujú najväčšie pokušenie. Vianočný stôl, aj silvestrovské pohostenie lákajú dobrotami, ktoré si môžete dopriať, no rozhodne s mierou. V ideálnom prípade by ste sviatočné menu mali aspoň čiastočne prispôsobiť pravidlám svojej diéty.

Pozor by si mali dať najmä pacienti s chronickým ochorením žlčníka, pankreasu (podžalúdkovej žľazy) a tiež diabetici. Sýte jedlá s vysokým obsahom tuku, kombinované so sladkosťami a alkoholom, môžu spôsobiť náhle zhoršenie zdravotného stavu. Diabetici by preto nemali zabúdať pravidelne sledovať hladinu cukru v krvi a pacienti s ochorením žlčníka či pankreasu by mali mať vždy poruke aj svoje lieky.

Netreba zabúdať pri návštevách na lieky

Vianočné sviatky si už tradične vychutnávame ako sviatky rodiny. Konečne máme čas, aby sme sa postretávali s rodinou či blízkymi priateľmi. Ak ste chronickým pacientom, prípadne užívate pravidelne lieky, nezabudnite si ich vždy pribaliť na návštevu so sebou. Možno sa na návšteve zabudnete, alebo sa budete cítiť natoľko dobre, že sa vám nebude chcieť odísť. Pamätajte však, že lieky zobrať musíte, preto bude najlepšie mať ich hneď poruke.