Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Lieky naše každodenné

Krabičku s liekmi nájdeme asi v každej slovenskej domácnosti. Ak máme doma chronického pacienta či seniora, nie je výnimočné, ak ich nájdeme aj viac než desať. Skúsili by ste si tipnúť, koľko liekov sa ročne spotrebuje na Slovensku? Nie je to vôbec malé číslo.

Slovensko je spomedzi krajín OECD na popredných miestach vo výdavkoch a spotrebe liekov. Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácii potvrdzujú, že na lieky išlo za posledné tri roky zo štátneho rozpočtu aj našich peňaženiek stále viac a viac peňazí. Máme ich pritom vďaka referencovaniu, teda porovnávaniu ich cien s tými v druhých krajinách, takmer najlacnejšie v rámci Európskej únie. Aj keď na lieky dávame veľa peňazí, nežijeme vďaka tomu dlhšie ako priemerní Európania. Práve naopak, oproti niektorým západným krajinám žijeme aj o niekoľko rokov kratšie.

Čo teda hovoria o užívaní liekov na Slovensku čísla?

V lekárňach sme si vlani vybrali vyše 130 miliónov balení liekov, vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácii. Ide o tie, ktoré nám predpísali lekári. Niektoré sme mali bez doplatku, za iné sme museli aj doplácať. Rovnako tie, na ktoré sme recept nepotrebovali a kúpili sme si ich bez neho v lekárni.

Spolu sme za všetky tieto lieky ako pacienti zaplatili z vlastnej peňaženky takmer 385 miliónov eur. Ďalších takmer 912 miliónov eur preplatili za naše lieky zdravotné poisťovne.

Ešte stále však nejde o konečný účet za lieky, ktoré sa vlani u nás minuli. Takmer 429 miliónov eur išlo na ďalšie milióny balení liekov, ktoré sa pacientom podali v ambulanciách a nemocniciach. Celkovo tak ide o viac ako 1,7 miliardy eur, ktoré za lieky zaplatili štát, aj my - pacienti. Je to približne suma, za ktorú sa má postaviť ďalší obchvat Bratislavy.

Na čo najčastejšie užívame lieky?

Čísla hovoria, že najčastejšie sa u nás predpisujú lieky na ochorenia srdca a ciev, ktoré Slovákov trápia spomedzi všetkých chorôb najčastejšie. Len vlani im preto lekári predpísali vyše 28 miliónov balení liekov. Často, avšak menej sa predpisujú lieky na tíšenie silnej a chronickej bolesti, tráviaci trak, ako aj lieky používané pri liečbe infekcií.  V TOP 10 najpredpisovanejších liekoch tak nájdeme analgetikum, antihypertenzívum, aj liek na chronické srdcové zlyhávanie, pakostnicu, nespavosť, či taký, ktorý pomáha pri kŕčoch, či liečbe infikovaných rán.

Milióny balení liekov užijeme aj bez receptu. Aké si v lekárňach nakupujeme najčastejšie? Štatistiky ukazujú, že tie, ktoré pomáhajú bojovať pri respiračných ochoreniach a proti horúčke, bolestiam a zápalu, rovnako aj poruchám tráviaceho traktu. Rebríček TOP 10 voľnopredajných liekov vedie tabletka proti bolesti, chrípke, horúčke a nachladnutiu. Okrem nej a liekov s podobným účinkom tam možno nájsť aj kvapky do nosa či liek používaný pri nedostatku vápnika v tele.

Slovensko dáva na lieky a zdravotnícke pomôcky v prepočte na jedného obyvateľa viac peňazí ako Česko, Maďarsko a Poľsko. Keďže ide na lieky veľa peňazí, pozreli sa na tieto výdavky vlani aj vládni analytici v rámci snahy štátu efektívnejšie hospodáriť. Zistili, že ak by sme my, slovenskí pacienti, lieky užívali tak ako tí českí, ušetrili by sa desiatky miliónov eur. Tie by sa potom mohli použiť napríklad na modernizáciu nemocníc či na liečbu ochorení prostredníctvom inovatívnych liekov.

Je preto dôležité, aby sme sa, my, slovenskí pacienti, zaujímali o to, aké lieky užívame a či ich naozaj aj všetky potrebujeme. Lieky treba užívať s rozumom. Platí preto, že by sme sa mali o nich vždy poradiť s naším lekárom alebo lekárnikom. Na lieky sú väčší odborníci ako doktor Google. Rovnako by sme vždy mali užívať len lieky, ktoré sú naozaj určené pre nás a neočakávať, že na každé prechladnutie nám lekár predpíše antibiotikum. Nepomáha to nielen k nášmu zdraviu, ale prispieva to aj k oslabovaniu účinkov antibiotík. Ak sme už na užívanie liekov naozaj odkázaní, môžeme na nich, my pacienti, niekedy aj ušetriť vďaka generikám. Aj na doplatky a lacnejšie varianty liekov by sme sa mali preto pýtať v ambulancii či v lekárni.