Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Päť tipov, ako mať svoje lieky pod kontrolou

Článok je súčasťou 4-dielneho seriálu o liekových interakciách a ako im zabrániť, pripravený kolektívom autorov zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Cieľom tohto seriálu nebolo vystrašiť pacienta užívajúceho viacero druhov liekov. Chceli sme vás zoznámiť s úspešným nástrojom „Bezpečné lieky online“, ktorý pomáha lekárom predpisovať lieky bezpečnejšie a zamedziť vzniku nežiaducich liekových interakcií. Vďaka tomu, že neúnavne propagujeme elektronizáciu v zdravotníctve, majú túto službu dnes viac než dve tretiny nemocníc, viac než polovica ambulancií a lekární. A, samozrejme, každý poistenec Dôvery vo svojej Elektronickej pobočke.


Aj vďaka snahe lekárov pracovať s novinkami a kontrolovať predpísanú liečbu klesol od spustenia služby počet liekových interakcií.

Nedávno nás o význame elektronizácie presvedčila aj ďalšia analýza. Pohľad na dáta ukázal, že lekári nevyužívajúci službu Bezpečné lieky online majú za posledné tri roky nezmenený počet pacientov s najzávažnejšími interakciami, zatiaľ čo lekárom, ktorí si službu aktivovali hneď prvé mesiace po jej spustení, pacienti s najzávažnejšími interakciami jednoznačne ubúdajú.

Ak predsa len váš lekár ešte stále nepoužíva službu Bezpečné lieky online, odporúčame týchto 5 tipov pre pacientov, aby aj ich liečba bola bezpečnejšia:

1. Požiadajte o kontrolu

Požiadajte svojho všeobecného lekára, nech skontroluje všetky vaše lieky. Sú možno medzi nimi také, ktoré brať nemusíte, alebo ktoré vám spôsobujú ťažkosti, ako bolesti svalov, svalovú únavu, zmenu zafarbenia moču, častý vznik modrín či časté krvácanie z nosa. O svojich ťažkostiach neodkladne povedzte svojmu lekárovi.

2. Informujte lekára

Pri každej návšteve informujte lekára o všetkých:

  • lekároch, ktorých ste za ostatné mesiace navštívili
  • liekoch a vitamínoch, ktoré užívate
  • vašich zdravotných komplikáciách (bolesti svalov, svalová únava, viď vyššie)

3. Kontrolujte si upozornenia v Elektronickej pobočke

Aktivujte si Elektronickú pobočku (poistenci Dôvery) na www.dovera.sk/ep. Nájdete v nej službu Bezpečné lieky online, ktorá vás upozorní na nevhodné kombinácie vašich liekov aj potravín. Môžete si tu tiež overiť lieky ešte predtým, ako ich začnete užívať.

4. Vytlačte si liekovú kartu

V elektronickej pobočke nájdete aj svoju liekovú kartu. Vytlačte si ju a ukážte ju svojmu lekárovi, ktorý ešte nepoužíva Bezpečné lieky online vždy, keď s ním konzultujete akúkoľvek liečbu.

5. Požiadajte o pomoc blízkych

Ak nepoužívate internet, požiadajte niekoho, komu dôverujete (a zároveň je poistencom Dôvery), aby interakcie vašich liekov overil vo svojej Elektronickej pobočke.


Autor: Kolektív autorov, Zdravotná poisťovňa Dôvera
Foto: pexels.com, pixabay.com