Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Zapíjate lieky? Najlepšia je čistá voda

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či je dôležité, akým nápojom zapijete tabletku, alebo čo si dáte počas svojej liečby na obed? Zdanlivo nepodstatné veci môžu mať pritom významný vplyv na účinok liečby, ktorú nám predpísal náš lekár. Tak, ako medzi sebou môžu reagovať niektoré lieky, môžu aj lieky reagovať s niektorými potravinami. V prvom prípade hovoríme o liekových interakciách, v druhom o potravinových interakciách.

Pokiaľ nám lekár predpíše liečbu, mali by sme sa vždy opýtať aj na správny spôsob jej užívania. Okrem toho, čím liek zapíjame, je dôležité aj to, či tak robíme pred, po alebo počas jedla. Kým v niektorých prípadoch vstrebávanie liekov spomalí, v iných sa zase vďaka nemu vstrebávajú lepšie. Ak nám teda lekár káže užívať tabletku pred alebo po jedle, nerobí to bezdôvodne a mali by sme ho poslúchnuť. Dôležité je tiež dodržiavať prípadné odporúčanie vyhýbať sa počas liečby niektorým potravinám.

Nápoje a jedlá majú vplyv najmä na to, ako sa nám liečivo uvoľňuje do tela. Potravinová interakcia môže viesť k nesprávnemu účinku lieku, a tak až k zlyhaniu liečby. Liek môže účinkovať aj príliš a spôsobiť poškodenie nášho zdravia.

Lieky by sa nemali zapíjať alkoholom. Okrem toho, že zrýchľujú uvoľňovanie účinnej látky, môže spôsobiť aj nežiaduce účinky či intoxikáciu. Napríklad diabetici, ktorí sú na inzulínovej liečbe, by ho radšej nemali piť. V opačnom prípade sa vystavujú riziku životu nebezpečných hypoglykémií. Vyhýbať by sa mu určite mali aj pacienti užívajúci lieky na zníženie zrážanlivosti krvi. Okrem alkoholu im problémy môže spôsobiť aj škorica či sladké drievko, ale i cesnak, špenát alebo kel.


Nielen lieky na predpis, ale aj voľnopredajné, napríklad tie proti horúčke, môžu v kombinácii s alkoholom spôsobiť vážne problémy. Na takúto kombináciu môže doplatiť najmä naša pečeň a obličky. Kombinovanie alkoholu a liekov proti alergii zase môže spôsobiť napríklad aj ospalosť. 

Lieky na upokojenie, ktoré sa na Slovensku predpisujú veľmi často, by sa tiež nemali zapíjať alkoholom, ale ani kávou. Kofeín v nej môže upokojujúci účinok liekov zmeniť. Ani kolové nápoje nie sú vhodným variantom, a to nielen v prípade liekov na upokojenie.

Ovocné džúsy sa rovnako neodporúčajú na zapíjanie liekov. Fytochemikálie v nich môžu zrýchliť uvoľňovanie liečiva, príkladom môže byť zapíjanie liekov na poruchy srdcového rytmu citrusovým džúsom.  Naopak, lieky proti kašľu sa môžu pre džús vstrebávať pomalšie, rovnako aj lieky na alergiu. Okrem vplyvu na účinok môže džús v niektorých kombináciách zvýšiť aj hladinu kyseliny močovej v tele.

Najvhodnejšou je preto na zapíjanie liekov čistá voda.

Ani minerálky nemusia byť najlepšou voľbou, keď tak, treba siahnuť po tých s nižším obsahom minerálom. Bylinné čaje sa vôbec neodporúčajú, pretože účinok liekov môžu tiež ovplyvniť.

Aj konzumácia mlieka či mliečnych výrobkov vie ovplyvniť liečbu. Niekedy pozitívne, inokedy negatívne. Kým užívanie niektorých antibiotík sa vďaka mlieku zlepší, v iných prípadoch môžu zase vstrebávanie účinnej látky komplikovať a liečba je tak neúčinná. Viaceré antidepresíva sa zase nemajú radi s kapustou či klobásou, lieky na poruchu pozornosti môžu spôsobiť problémy v kombinácii s čokoládou.

My, pacienti, by sa mali preto vždy opýtať svojho lekára na správne užívanie liekov. Odborne nám vie poradiť aj lekárnik pri výdaji lieku v lekárni. Od odborníkov by sme si mali vždy žiadať informácie o predpisovaných liekoch. Rovnako je dôležité im vždy povedať, aké iné lieky užívame, aby sme sa okrem potravinových interakcií, vyhli aj tým liekovým. Okrem toho si treba prečítať aj príbalový leták lieku. Nájdeme tam všetky dôležité informácie o nevhodných liekových aj potravinových kombináciách. Rovnako sa tam nachádza informácia o možných nežiaducich účinkoch lieku.