Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Podľahnutie hoaxom vás môže stáť život

Dôvera v medicínske hoaxy dokáže poškodiť zdravie, či dokonca stáť pacienta život. Upozornila na to MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová, PhD., jedna z autorov stránky Lovci šarlatánov, a tiež lekárka internej kliniky na svojej februárovej prednáške „Hoaxy v medicíne“.


Vedci a lekári sa vo svojej praxi stretávajú s množstvom informácií a „zaručených“ rád, ako poraziť ochorenia. Odlíšiť pritom fakt od hoaxu nemusí byť až také jednoduché. Šarlatáni ponúkajú neraz veľmi sofistikované rady, ktoré sa neboja podložiť aj vedeckými štúdiami. Presnejšie, výňatkom z vedeckých štúdií, ktoré im pasujú do ich kontextu presne tak, ako potrebujú. Čo tam po tom, že výsledok danej štúdie napokon dokázal úplný opak.

Nie je medicína ako medicína

Alternatívna a komplementárna medicína sú dnes pomerne často skloňovanými témami, a to najmä u ťažko či nevyliečiteľne chorých pacientov. Účinnosť takejto formy liečby nebola nikdy dokázaná, no i napriek tomu môže pacientovi pomôcť. Lekári sa zhodujú, že psychika pacienta je v procese liečby mimoriadne dôležitá.

Treba však rozlišovať medzi týmito dvoma pojmami. Kým alternatívna medicína znamená úplnú náhradu klasickej liečby, tá komplementárna je doplnkom klasickej medicíny. Z toho je zrejmé, že alternatívna medicína predstavuje pre pacienta veľké riziko, pretože vedie k oddialeniu klasickej liečby a pacient tak zostáva prakticky neliečený. Otázkam o komplementárnej medicíne, teda akejsi podpornej liečbe, sa odborníci zväčša nebránia. Aj tu je však dôležité skonzultovať liečebný proces so svojim ošetrujúcim lekárom, aby podporná liečba pacientovi neuškodila. 

Základ liečby však musí tvoriť v prvom rade klasická medicína, teda medicína založená na dôkazoch.


Obete šarlatánov

Doktorka Jochmanová poukázala na riziká alternatívnej medicíny na prípade Steva Jobsa. Tento americký magnát a zakladateľ spoločnosti Apple sa po diagnostikovaní neuroendokrinného tumoru pankreasu rozhodol odmietnuť chirurgickú liečbu a dal sa na cestu alternatívnej medicíny. Táto diagnóza je síce nevyliečiteľná, no včasným nasadením vhodnej liečby je možné pacientovi výrazne predĺžiť život. Po trištvrte roku prišiel Jobs na to, že špeciálna vegánska diéta na jeho zdravotný stav nezaberá. Rozhodol sa preto pre zahájenie liečby, no ochorenie sa za ten čas pochopiteľne rozvinulo.

Známy šarlatán Robert O Young, ktorý na svojom ranči liečil nevyliečiteľne chorých pacientov s rakovinou, bol v roku 2017 odsúdený na 3 roky a 8 mesiacov za praktizovanie medicíny bez licencie. Na súde sa zistilo, že Young nie je lekárom a svoj diplom si kúpil. Kým sa mu na to prišlo, dokázal zničiť životy viacerým rodinám. Od roku 2005 priviedol na svoj ranč viac ako 80 nevyliečiteľne chorých pacientov, ktorí sa mali podrobiť niekoľkomesačnej liečbe. Svojim pacientom podával priamo do žily infúzie alkalického roztoku hydrogenuhličitanu sodného (sódy bikarbóny), čo viedlo k zhoršeniu zdravotného stavu a následne aj úmrtiu mnohých z nich. O to desivejšie je, že tento šarlatán je autorom série kníh The pH Miracle, ktorej sa vo svete predalo už viac ako 4 milióny kópií.

Hoaxy naše každodenné

Jedným z najrozšírenejších hoaxov, ktorý vedci úspešne vyvracajú už roky, je informácia o tom, že očkovanie proti osýpkam, ružienke a mumpsu (MMR vakcína) spôsobuje autizmus. Antivaxeri sa radi oháňajú štúdiou gastroenterológa Andrewa J. Wakefielda, ktorá tento celosvetový hoax spustila. Napokon sa však prišlo na to, že Wakefield vedome dezinterpretoval jej výsledky, napríklad tým, že do nej zaradil aj deti s pre-existujúcimi poruchami vývoja, no v štúdii ich uvádzal ako zdravé deti. A viete prečo? Bol za tým obyčajný marketingový ťah. Pokúšal sa totiž o patentovanie vlastnej vakcíny. Aj napriek tomu, že Wakefieldovi bola odobratá licencia a jeho štúdia bola označená za jasný hoax, rodičov mnohých detí vo svete máta dodnes.

V čase dostupnosti obrovského množstva informácií sa môže stať obeťou šarlatána každý jeden z nás. Keď natrafíte na „zaručený“ liek, pamätajte, že minca má vždy dve strany, a aj na tej druhej sú často niekoho záujmy. Pár rád, ako rozlíšiť hoax od faktov sa dozviete v našom článku Ako odhaliť medicínske hoaxy.


Zdroj:
MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová: prednáška „Hoaxy v medicíne“, 27.2.2020, Bratislava
https://www.bbc.com/news/magazine-38650739