Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako odhaliť medicínske hoaxy

Neoverených informácií a zaručených rád je dnes plný internet. Vyznať sa v množstve informácií a odlíšiť fakty od hoaxov nemusí byť pritom vôbec jednoduché. Nie je tajomstvom, že hoaxom dokážu podľahnúť aj veľmi inteligentní a študovaní ľudia. Ako sa nestať obeťou šarlatánov? Aj o tom hovorila MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová, PhD. na svojej februárovej prednáške „Hoaxy v medicíne“. 


Doktorka Jochmanová sa ako jedna z autorov stránky Lovci šarlatánov, a tiež lekárka internej kliniky stretáva s medicínskymi hoaxami pomerne často. Podľa jej slov je najväčšou výhodou šarlatánov, že majú na svojich klientov čas. Pacienti očakávajú od svojich lekárov, že ich nielen vyšetria, ale aj vypočujú, vysvetlia im všetko okolo ochorenia a možností liečby. Pri súčasnom nastavení systému v zdravotníctve je to však nereálne. „Pri 30 až 40 pacientoch denne a množstve administratívy dokážete jednému pacientovi venovať sotva 8 minút svojho času. A to je veľmi málo,“ uviedla MUDr. Jochmanová.

Ako postupovať, keď natrafíte na „zaručený“ liek?

Alfou a omegou je kritické myslenie. Nikdy neberte hneď prvú informáciu, ktorá sa k vám dostane, ako tú zaručenú a jedinú správnu. „Pravda“ sa dá neraz ohýbať presne podľa toho, ako sa komu práve hodí. Spoločným menovateľom šarlatánov je napríklad aj to, že si pokojne z dôveryhodného zdroja (štúdie, výskumu), vytiahnu len časť, ktorá v ich kontexte dáva téme úplne iný rozmer.

Ako príklad uviedla na svojej prednáške MUDr. Jochmanová porovnanie homeopatickej liečby a placeba.

Pôvodný text:1
„Sú tu isté dôkazy o tom, že homeopatická liečba je efektívnejšia než placebo, avšak sila týchto dôkazov je veľmi nízka z dôvodu nízkej metodologickej kvality štúdií. V porovnaní s menej kvalitnými štúdiami, u metodologicky kvalitných štúdií bolo pravdepodobnejšie, že výsledok bude negatívny.“  

Citácia Britskej homeopatickej asociácie:2
„Sú tu isté dôkazy o tom, že homeopatická liečba je efektívnejšia než placebo.“  

Ďalším signálom pre pacienta, že s dôveryhodnosťou liečiteľa nie je niečo v poriadku, je odporúčanie na úplne vysadenie liečby predpísanej lekárom.

Preto:

  • Buďte zvedaví a chcite vedieť viac. 
  • Pozerajte sa na problém vždy z viacerých perspektív.
  • Dôverujte, ale preverujte. 
  • Analyzujte informácie, systematicky si ich overujte a dôkazy hodnoťte.
  • Utvorte si záver až na základe dostatočných, no najmä relevantných údajov.
     

Dôležitý je zdroj informácií

Mnoho šarlatánskych stránok môže na prvý pohľad pôsobiť veľmi dôveryhodne a profesionálne. Skôr ako začnete študovať informácie na ktorejkoľvek stránke, mali by ste si preto v prvom rade preveriť, či sa jedná o dôveryhodný zdroj. Ako na to, sme popísali aj v článku Ako na internete (ne)hľadať informácie o liekoch.

Užitočným zdrojom najmä pre vyvrátenie medicínskych hoaxov môže byť stránka Cochrane libaryStojí za ňou spoločnosť Cochrane, medzinárodná, nezávislá, mimovládna organizácia, ktorá združuje viac ako 137 tisíc odborníkov z viac ako 130 krajín. Autori v rámci nej publikujú systematické prehľady všetkých relevantných randomizovaných kontrolovaných štúdií v oblasti zdravotnej starostlivosti.

Keď ide o zdravie, rozhodne sa oplatí venovať čas pátraniu po pravde.


Zdroj: MUDr. Mgr. Ivana Jochmanová: prednáška „Hoaxy v medicíne“, 27.2.2020, Bratislava
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10853874
https://www.britishhomeopathic.org/media-centre/news-press-release/british-homeopathic-association-did-not-misrepresent-evidence-to-mps/