Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Závislosť sa dá vypestovať aj na voľnopredajných liekoch

Problémy s trávením, upchatým nosom či pretrvávajúca bolesť. Z času na čas sa s týmito nepríjemnosťami stretáva každý z nás. Väčšinou sa snažíme poradiť si so svojimi zdravotnými ťažkosťami najskôr sami, a to prostredníctvom voľnopredajných liekov. Málokto si však uvedomuje, že aj samoliečba so sebou nesie isté riziká. 

Pri liekoch na predpis sme zväčša opatrní. Pri voľnopredajných to už ale veľmi neplatí. Mnohí nadobúdajú pocit, že liek, ktorý nie je viazaný na lekársky predpis, je bezpečný. Pravdou však je, že aj voľnopredajný liek dokáže spôsobiť nemalé zdravotné ťažkosti, a dokonca, vyvolať aj závislosť.

Analgetiká neriešia príčinu bolesti

Bolesť je vo svojej podstate dobrá. Telo nám ňou signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Často ju však namiesto toho, aby sme ju vypočuli, radšej umlčíme tabletkou. Lieky proti bolesti tak patria medzi najviac užívané a aj zneužívané lieky. Ich zákernosť spočíva v tom, že postupom času je pacient nútený zvyšovať si dávky, pretože telo prestáva byť na liek dostatočne citlivé. Pri dlhodobom a nadmernom užívaní analgetík však trpí celé telo. Dochádza k poruchám tráviaceho systému, obličiek či zrážania krvi.

Lieky proti bolesti (analgetiká) môžu jednorazovo či krátkodobo pomôcť s odstránením bolesti. Neriešia však jej skutočnú príčinu. Ak bolesť pretrváva dlhšie, je na mieste vyhľadať lekára.


Nosový sprej môže nádchu zhoršiť

Upchatý nos? Poradí si s ním nosový sprej či kvapky. Takzvané dekongestíva dokážu rýchlo a účinne zmierniť opuch a prekrvenie nosovej sliznice, vďaka čomu sa takmer okamžite zlepšuje aj dýchanie. Tieto prípravky je však možné užívať maximálne 7 dní (u detí iba 5 dní) a len trikrát denne. Ak sa vám ani po týždni neuľaví, poraďte sa s lekárom alebo skúste prírodný hypertonický roztok morskej soli, aromaterapiu či inhaláciu. V žiadnom prípade však liečbu dekongestívami nepredlžujte a ani si nekupujte inú značku nosového spreju, pretože účinné látky, hoci rôzne, majú rovnaký spôsob účinku.

Pri dlhodobom užívaní hrozí, že si vaše telo vypestuje na nosový sprej nebezpečný návyk – vytvorí sa chronický opuch nosovej sliznice, ktorej sa tiež hovorí medikamentózna (lieková) nádcha. Sliznica nosa bez pravidelnej aplikácie kvapiek opúcha a nastupujú poruchy dýchania. Ak sa pacient nelieči, môže dôjsť dokonca k strate čuchu či poškodeniu nosovej priehradky.

Pozor by si mali dávať najmä alergici. Dekongestíva sú na liečbu alergickej nádchy absolútne nevhodné, keďže tá si vyžaduje dlhšie podávanie liečiva. Pri pretrvávajúcej nádche, bez iných zjavných príznakov infekčného ochorenie, je preto vhodné v prvom rade zistiť, či sa nejedná o alergickú nádchu.


Preháňadlá majú pomôcť len jednorazovo

Preháňadlá, odborne laxatíva, obsahujú prírodné alebo syntetické látky, ktoré pacientovi pomôžu s vyprázdnením. Existujú v rôznych formách ako čapíky, sirupy, tablety, kvapky či dokonca prírodný senný čaj. Lieky proti zápche by sa mali užívať len zriedkavo a v odôvodnených prípadoch, ideálne jednorazovo. V prípade dlhodobého užívania totiž hrozí, že črevo, ľudovo povedané, „zlenivie“ a naruší sa prirodzený vyprázdňovací mechanizmus tela. To znamená, že bez nich telo nebude vedieť samo správne fungovať a pri každom vyprázdnení bude potrebovať „pomôcť“ preháňadlom. Aj tu platí, že telo sa časom stane voči užívanému laxatívu odolné a pacient je nútený svoju dávku zvyšovať, prípadne kombinovať viacero druhov. A to je veľmi nebezpečné.

Dlhodobé užívanie laxatív môže spôsobiť:

  • elektrolytový rozvrat organizmu,
  • zhoršiť účinnosť niektorých liekov (digoxín na srdce, warfarín na riedenie krvi, lieky na vysoký krvný tlak, niektoré antacidá),
  • poškodenie obličiek,
  • vážnu dehydratáciu,
  • vyššie riziko rakoviny hrubého čreva.

Ak trpíte chronickou zápchou, preháňadlá sú nebezpečnou skratkou, ako tento problém riešiť. Namiesto úľavy a normálneho vyprázdňovania si môžete privodiť vážne zdravotné ťažkosti. Vyvážená strava bohatá na vlákninu a vodu, pravidelný pohyb (aspoň chôdza), obmedzenie sladkostí a čokolády zlepšia vaše trávenie, zmäkčia stolicu a zabezpečia pravidelné vyprázdňovanie.

Aby vám liečba pomáhala a neohrozovala vaše zdravie, vždy sa riaďte pokynmi lekára, lekárnika a informáciami v príbalovom letáku. Zvlášť rešpektujte maximálnu dennú dávku a tiež odporúčanú maximálnu dĺžku liečby. Ak ani po ukončení liečby nepociťujete úľavu, príznaky neodzneli alebo sa váš stav dokonca zhoršil, ihneď kontaktujte svojho lekára. Pri návšteve ordinácie nezabudnite spomenúť, aké lieky ste zatiaľ užívali a taktiež ako dlho. Vyhnete sa tak prípadnému poškodeniu vášho zdravia či zdĺhavým zdravotným ťažkostiam.


Zdroje:
https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/volnopredajne-analgetika-antireumatika-lentilky-21-storocia
https://www.substitucna-liecba.sk/novinky/stvorka-najcastejsie-zneuzivanych-liekov-sposobuju-zavislost-a-mozu-aj-zabijat-284
https://www.drmax.sk/poradna/domaci-lekar/ochorenia-dychacich-ciest/potrebujete-kazdy-den-sprej-do-nosa/
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/prechladnutie-a-chripka/nadcha/zavislost-na-nosovych-kvapkach/
https://www.adc.sk/clanky/nenavykove-riesenie-upchateho-nosa-pre-alergikov-4052.html
https://www.teraz.sk/magazin/laxativa-nie-su-dlhodobym-riesenim/51-clanok.html
https://lekar.sk/clanok/laxativa
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/1684925/S-prehanadlami-opatrne--Zakerny-neziaduci-ucinok--o-ktorom-by-ste-mali-vediet-