Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Tieto lieky vám môžu spôsobiť závislosť

Mnohé z liekov, ktoré pravidelne užívame, môžu vyvolávať závislosti. Viaceré máme uložené v domácich lekárničkách, ku ktorým majú prístup aj deti.

Voľnopredajné lieky

Lieky proti bolesti

Patria k najčastejšie užívaným, napokon, dajú sa voľne zaobstarať  v každej lekárni. Pomáhajú uľaviť od bolesti, no keď si bez ich prítomnosti neviete predstaviť svoju kabelku, je to problém.  Ich nadmerná konzumácia zapríčiňuje poruchy tráviaceho systému, obličiek či zrážania krvi. Nadmerná kombinácii rôznych liekov s rovnakou účinnou látkou dokonca môže spôsobiť aj smrť.

Kvapky do nosa

Aj relatívne nevinné kvapky do nosa pri dlhodobom či častom používaní vám môžu spôsobiť závislosť, preto ich netreba užívať dlhšie ako 7 dní. Sliznica nosa by bez ich pravidelnej aplikácie potom opúchala a spôsobovala problémy pri dýchaní, dokonca by stav mohol viesť až k poruche ušnej Eustachovej trubice, alebo dokonca k strate čuchu. Preto s nimi opatrne a len nevyhnutný čas.

Kvapky proti kašľu

V týchto kvapkách môžeme nájsť látku dextrometorfan, ktorá je súčasťou stovky liečivých prípravkov a v malom množstve zvyčajne nemá žiadne vedľajšie účinky. Niektoré prípravky však obsahujú aj jej silnejšiu koncentráciu. V kombináciu s nadmerným dávkovaním môže vyvolávať halucinácie. 

Lieky na predpis

Lieky na spanie, proti úzkosti, na upokojenie

Nájdeme medzi nimi barbituráty, benzodiazepíny, moderné hypnotiká. Pri častom užívaní týchto liekov prichádza k postupnému vymiznutiu účinku, pacientovi už okamžite nezaberajú a nezriedka potrebuje čoraz vyššiu dávku, aby fungovali. Pri dlhodobom užívaní hrozí vznik závislosti.

Stimulujúce látky

Niektoré diagnózy sa liečia práve stimulujúcimi látkami. Napríklad metylfenidát (amfetamínový derivát) zlepšuje schopnosti sústredenia pacientov s ADHD (porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou) , pri narkolepsii (ochorenie centrálneho nervového systému spojené s chorobnou spavosťou) a stavoch po určitých druhoch poranenia mozgu.  Tieto lieky sa pre svoje povzbudzujúce účinky často zneužívajú.

Opioidy

Sú nevyhnutné na liečbu silných bolestí, najmä nádorového pôvodu, pri  diagnózach spojených s chronickou bolesťou, či pri pooperačnej bolesti. Majú pomôcť pacientovi uľaviť od jeho ťažkostí, pri dlhšom užívaní vedú k silnej závislosti.