Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Závislosti od liekov môžeme ľahko podľahnúť

Na potenciálnu hrozbu závislosti od liekov musíme upozorňovať, ak pacientov pred ňou chceme chrániť. Závislými sa môžeme stať nielen od špecifických liekov na predpis, ale aj od bežných kvapiek do nosa, laxatív alebo liekov proti bolesti.

Myslíte si, že lieková závislosť postihuje naozaj minimum ľudí?  Skúste sa zamyslieť. Nemáte vo svojom okolí človeka, ktorý sa sťažuje na chronické bolesti a bežné lieky proti bolesti mu už prestávajú fungovať? Seniora, ktorý bez svojej tabletky nevie zaspať?  Alebo blízkeho, ktorý bez kvapiek do nosa nevie byť, lebo má neustále upchatý nos?

Ani si nemusíme uvedomiť, koľkých z nás sa lieková závislosť týka. Lieková závislosť zahŕňa viacero javov. Pokiaľ máme len silné nutkanie užiť liek, pre istotu, aby sme necítili bolesť, úzkosť, ide o psychickú závislosť.

Potom sa však môže objaviť tolerancia. Vysvetlime si to na príklade liekov na spanie. Niekoľko dní nevieme pohodlne a včas zaspať. Navštívime lekára, ktorý nám predpíše liek. Je to vyslobodenie, konečne sa môžeme poriadne vyspať. Po mesiaci užívania si dáme liek na spanie a nezaspíme. Vytvorila sa tolerancia. Na to, aby sme zaspali, potrebujeme silnejšiu dávku, aj tá však po čase môže prestať účinkovať.

Pri niektorých liekoch sa môže vytvoriť až fyzická závislosť. Taká silná, že po vynechaní lieku môžeme mať abstinenčné prejavy ako tras, nepokoj, úzkosť alebo ďalšie príznaky. Vtedy už naša liečba určite patrí do rúk lekára.

Ktoré lieky závislosť môžu spôsobovať

Pri liekoch, ktoré spôsobujú závislosť, patria prísne obmedzenia. Na možný vznik závislosti vás minimálne upozornia v lekárni.

Najčastejšie vzniká závislosť na liekoch, ktoré ovplyvňujú bolesť, náladu a správanie. Ide opioidné analgetiká, ktoré sú určené pre pacientov so stredne ťažkými až ťažkými bolesťami, ako aj pacientov s chronickou bolesťou. Ak sa však berú uvážene, pod kontrolou lekára, riziko je minimálne. Závislosť si môžeme vybudovať aj od liekov ovplyvňujúcich funkcie centrálneho nervového systému, napríklad antipsychotík, antidepresív, anestetík či liekov na Parkinsonovu chorobu a proti epilepsii. Hrozba závislosti je aj pri psychostimulanciách, ktoré sa používajú na liečbu poruchy pozornosti či porúch spánku.

Liečba závislosti patrí do rúk lekára

Pokiaľ sa staneme závislými od liekov, existujú programy ambulantnej liečby pre ľudí závislými od liekov, odporúčaná doba liečby je minimálne jeden rok.  V odôvodnených prípadoch, pokiaľ si to zdravotný stav užívateľa vyžaduje, lekári navrhnú ústavnú (lôžkovú) liečbu, tá spravidla trvá kratší čas. Ak na sebe pozorujete príznaky liekovej závislosti, povedzte o svojich podozreniach svojmu lekárovi. Ten určí najvhodnejší postup, ako sa liekovej závislosti zbaviť. Počúvajte tiež rady lekárnikov pri vyberaní lieku. Pokiaľ liek spôsobuje závislosť, farmaceut vám iste odporučí, ako liek užívať bezpečne. 

Dodržujte rady svojho lekára

Populácia starne, pribúdajú chronické ochorenia, ako aj množstvo užívaných liekov. Lieky sú veľkým pomocníkom, liečia našu chorobu, stabilizujú náš zdravotný stav pri chronickom ochorení, pomáhajú uľaviť od bolesti. Ak nám ich lekár predpíše, existuje na to pádny dôvod. Preto počúvajme rady, ako ich bezpečne užívať, v akej dávke a ako dlho. Nikdy však neužívajte lieky na predpis, ktoré neboli určené priamo vám.


Foto: pixabay.com