Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

7 lží, ktoré by v ordinácii nemali zaznieť!

Ak je nejaké miesto, kde treba byť naozaj úprimný, tak je to ordinácia lekára. Hoďte za hlavu ostych, predsudky a obavy z nepríjemných rozhovorov. Čím viac informácií svojmu lekárovi poskytnete, tým skôr bude môcť odhaliť príčinu vašich ťažkostí a naordinovať vám účinnú liečbu. Ktorým vetám by ste sa mali u lekára vyvarovať a prečo?

1. Nie, nepil som včera

Bojíte sa povedať svojmu lekárovi, že ste deň pred jeho návštevou zašli na párty a nezostali ste len pri jednom poháriku? Radšej to nerobte, najmä, ak mal lekár v pláne urobiť vám odbery. Alkohol totiž dokáže skresliť výsledky testov a naviesť tak lekára zlým smerom. Alkohol sa neodporúča konzumovať minimálne 12 hodín pred odberom krvi, pretože ovplyvňuje hladinu tukov. Ešte väčší časový odstup je potrebné dodržať v prípade odberu vzorky stolice, nakoľko alkohol môže podráždiť sliznicu v tráviacom trakte a zapríčiniť krvácanie.

2. Už nefajčím

Nemáte chuť počúvať prednášky o tom, aké je fajčenie škodlivé? Radšej si ich vypočujte, ak si týmto zdanlivo neškodným klamstvom máte uškodiť. Informácia, že ste fajčiar, je totiž pre vášho lekára hodnotnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Užívanie niektorých liekov je u fajčiarov spojené s vyšším rizikom vedľajších účinkov, a to aj veľmi závažných (napr. hormonálna antikoncepcia). U iných je zase potrebné upraviť dávku lieku (napr. warfarín na riedenie krvi), najmä ak je reč o chronických fajčiaroch.

3. Stravujem sa zdravo a športujem každý deň

Určite nie ste prvý ani posledný, čo má slabosť na sladké či iné nezdravé jedlá. Zatajovať svoje zlé stravovacie návyky sa nevypláca, najmä pokiaľ máte problém s rýchlym priberaním na váhe či so zvýšenou hladinou cholesterolu.

Ak nie ste typ, ktorý trávi hodiny v posilňovni, je to rovnako v poriadku. Lekár len potrebuje poznať vaše zvyklosti a možnosti, aby vedel nájsť príčinu vašich ťažkostí a odporučil vám pre vás najvhodnejší liečebný režim. Ak nie ste zrovna atlét, možno postačí aj kratšia rezká prechádzka denne.

4. Mám jedného sexuálneho partnera a v posteli všetko klape

Návšteva lekára nie je testom morálky, a aj keď môžu byť otázky okolo vášho intímneho života naozaj nepríjemné, pre lekára môžu byť tieto informácie hodnotnejšie, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Či máte jedného alebo viacerých sexuálnych partnerov je vaša osobná vec. Rovnako to, či ste mali pohlavný styk s osobou opačného, rovnakého pohlavia alebo s obomi. Intímny život však môže lekárovi veľa napovedať, napríklad mu pomôže vysvetliť niektoré vaše zdravotné problémy, upozorní ho, že môžete byť vo zvýšenom riziku niektorého ochorenia, že je riziko ďalšieho šírenia nákazy a je potrebné preliečiť aj vášho/vašich sexuálnych partnerov.

Priznať sa ku klesajúcemu sexuálnemu apetítu či problémom s potenciou môže dať niektorým pacientom rovnako zabrať. Treba si však uvedomiť, že aj tieto ťažkosti môžu byť signálom nejakého ďalšieho ochorenia, najmä ak ste mladý a nemáte iné zdravotné ťažkosti.

5. Cítim sa dobre, nemám žiadne ťažkosti

Niekedy máme tendenciu svoje zdravotné ťažkosti zľahčovať, inokedy sa nám príznaky javia horšie, než v skutočnosti sú. Vyhodnotiť svoj zdravotný stav, či zdravotný stav svojich blízkych nemusí byť jednoduché. Pobolieva vás často hlava? Možno je to signál toho, že nedodržiavate pitný režim alebo ste dennodenne pod stresom, no môže to byť napríklad aj sprievodný príznak vysokého krvného tlaku. Nikdy si preto nemôžete byť istý, či práve tá menej dôležitá vec pre vás nebude napokon pre lekára tou kľúčovou.

6. Lieky beriem poctivo, pán doktor

Dodržiavanie liečby robí problém mnohým pacientom, viac ako polovica neužíva svoje lieky tak, ako by mala. Ak túto skutočnosť zatajíte lekárovi, uškodíte len sami sebe, pretože vám liečba neprinesie taký výsledok, aký by mohla. Máte obavy z nežiaducich účinkov? Necítite sa po užití lieku dobre? Je pre vás doplatok za liek príliš vysoký a vy si ho nemôžete dovoliť? Všetky tieto obavy konzultujte so svojim lekárom, ktorý vám môže upraviť liečbu tak, aby vám čo možno najviac vyhovovala.

7. Nič iné okrem vašich liekov si nedávam

Najradšej by ste sa vyhli debate o tom, prečo ste si kúpili tento vitamín či výživový doplnok bez toho, aby ste sa najskôr poradili s lekárom. Alebo len jednoducho zabudnete spomenúť, že užívate nejaké voľnopredajné lieky, pretože vás trápia iné zdravotné ťažkosti. Nič z týchto informácií by ste v ordinácii rozhodne nemali zamlčať. Účinky liekov môžu byť ovplyvnené, ak ich skombinujete s niektorými inými liekmi, ale aj vitamínmi, výživovými doplnkami, potravinami či nápojmi. 

Dodnes bolo zdokumentovaných okolo 40 000 liekových interakcií. Najčastejšie sa jedná o znásobenie alebo zníženie účinku lieku, no nemenej významný je aj vznik nežiaducich účinkov, ktoré by za bežných okolností nevznikli. Slovenská lekárnická komora odhaduje, že viac ako 10 000 pacientov môže ročne skončiť v slovenských nemocnici v dôsledku liekových interakcií. Pýtajte sa lekára a lekárnika na nevhodné kombinácie svojich liekov, prípadne si ich overte v príbalovom letáku lieku. Užitočnou pre vás môže byť aj stránka Slovenskej lekárnickej komory www.interakcieliekov.sk, na ktorej môžete po zadaní vašich konkrétnych liekov zistiť, či sa vzájomne neovplyvňujú v účinku, a teda či je ich užívanie bezpečné.

Skúste sa otestovať v našom kvíze. Vedeli by ste odhaliť nebezpečné kombinácie liekov?


Zdroje:
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-lies-tell-doctor?ecd=wnl_spr_020720_REMAIL&ctr=wnl-spr-020720-REMAIL_nsl-Bodymodule_Position4&mb=9%2fY%40dYyKUtvqCgHRIKY%40Yi5CBwUH5J2BTQRTy%2fT%2fQCM%3d
https://www.interakcieliekov.sk/
https://www.adc.sk/
Foto: pixabay.com