Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Užívať liek pred jedlom alebo radšej po ňom? Poradíme vám

Pri niektorých liekoch vás lekár alebo lekárnik upozorní, že je nutné lieky užívať pred s jedlom, tesne po ňom alebo naopak, na prázdny žalúdok. Viete však, prečo takéto obmedzenie existuje a prečo je nutné ho dodržiavať?

V príbalovom letáku ku každému lieku nájdete, okrem iného, aj odporúčanie „ako užívať tablety/liek“. Kým v niektorých prípadoch leták uvádza, že liek je možné užívať s jedlom alebo aj bez neho, v iným prípadoch sú pravidlá striktnejšie. Prečo tieto odporúčanie treba dodržiavať? Dôvodom sú nielen interakcie lieku s určitými potravinami (napr. mliekom), ale aj vstrebávanie lieku či jeho dráždivosť pre žalúdok.

Prečo užívať liek po jedle?

Viaceré lieky majú v príbalovom letáku odporúčanie, aby boli užívané zároveň s jedlom. Znamená to, že by ste ich mali užiť počas jedla alebo tesne po dojedení. Ak nie je písané v príbalovom letáku inak, resp. lekár či lekárnik vám neodporučil iné, zjesť stačí aj menšie množstvo jedla. Dôležité v tomto prípade je, aby žalúdok nebol prázdny. Ak budete toto odporúčanie nasledovať, vyhnete sa nielen viacerým neželaným vedľajším účinkom, ale taktiež si zabezpečíte efektívnejšiu liečbu.

Žiadne nevoľnosti ani podráždenie žalúdka

Niektoré lieky pri užití nalačno spôsobujú, ako jeden z vedľajších účinkov, pocit na zvracanie či nevoľnosť, podráždenie žalúdka, vrátane poruchy trávenia, zápalu žalúdka či vredov. A to najmä ak takého lieky užívate pravidelne či často. Medzi tieto lieky patrí aj známa ružová tabletka proti bolesti, väčšina kortikosteroidov a tiež nesteroidné protizápalové lieky, ktoré užívame na zníženie horúčky, pri bolestiach či zápale.

Antacidá

Špeciálnou kategóriou liekov, ktoré je vhodné užiť počas jedla alebo tesne po jedle, sú antacidá. Tento druh liekov vám lekár predpíše pri pálení záhy, refluxe či poruchách trávenia. Aby vám zabrali čo najúčinnejšie, je práve správne načasovanie veľmi dôležité.

Pre správne vstrebávanie liečiva do krvného obehu

V prípade viacerých liekov je prítomnosť potraviny v žalúdku či črevách veľmi dôležitá pre správnu absorpciu liečivej látky. Užitím lieku počas jedla si tak zabezpečíte, že liek telo využije na maximum a vaša liečba tak bude efektívnejšia.

Pomoc pri spracovaní jedla

Diabetici a pacienti s chronickou pankreatitídou určite vedia, že správne načasovanie užitia lieku je základ. Práve pri ich diagnóze je dôležité, aby liek užili okamžite po jedle alebo s jedlom, aby tak pomohli svoju telu lepšie potravu spracovať, či aby zamedzili nebezpečnému poklesu hladinu cukru v krvi (hypoglykémii).

Lieky pôsobiace v ústach či hrdle

Ak užívate prípravky (ústne vody, aerosóly, pastilky na cmúľanie), ktoré majú pôsobiť v ústnej dutine, či nosohltane, mali by ste ich užívať až po jedle. Lieky s týmto lokálnym pôsobením by sa totiž jedlom znehodnotili, resp. pacient by ich prehltol a ich účinok by nebol dostatočný. Typickým príkladom sú voľnopredajné lieky, ktoré nám pomáhajú pri liečbe zápalu hrdla pri nachladnutí. Tu sa odporúča, aby sa pacient najprv najedol a napil a po užití lieku počkal aspoň 30 minút s ďalším príjmom potravy.

TIP: Ak sa aj v príbalovom letáku nepíše, že liek by mal byť užívaný súbežne s jedlom, avšak máte citlivý žalúdok, spýtajte sa svojho lekárnika či je možné liek užívať s jedlom.

Prečo užívať lieky nalačno?

Niektoré druhy liekov či liečiv vyžadujú, aby ich pacient užil na prázdny žalúdok. Žalúdočné kyseliny produkované pri príjme potravy či samotná potrava totiž závažne ovplyvňujú množstvo vstrebaného liečiva či môžu oddialiť dobu, kedy liek začne účinkovať. Ďalším dôvodom je, že vstrebávanie či účinok lieku môže ovplyvňovať viacero potravín či nápojov – hovoríme o interakcii lieku s potravinou. Je preto bezpečnejšie a pre liečbu efektívnejšie brať tieto lieky nalačno.

Ak je v príbalovom letáku uvedené, že liek je nutné užiť nalačno, znamená to, že by ste ho mali užiť najmenej hodinu pred jedlom alebo dve hodiny po poslednom jedle.