Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Keď liek na bolesť už nezaberá, pomôcť môže návšteva algeziológa

Liekovou závislosťou sú ohrození najmä pacienti s chronickým ochorením. Obzvlášť opatrní by však mali byť tí pacienti, ktorí trpia chronickou bolesťou. Ak bolesť neustupuje ani po odstránení jej príčiny, prípadne bolesť napriek nastavenej liečbe pretrváva, pacient by mal čo najskôr navštíviť špecializovanú algeziologickú ambulanciu, v ktorej sa venujú liečbe chronickej bolesti a silnej akútnej bolesti. Môže sa tak vyhnúť riziku, že si na liek proti bolesti vypestuje závislosť. Spolu s lekárom špecialistom tak môže nájsť tú najúčinnejšiu cestu, ako sa cítiť lepšie.


Bolesť je jedným z najčastejších dôvodov, pre ktorý sa pacienti rozhodnú navštíviť ambulanciu svojho lekára. Nie vždy pritom ide o akútny problém. Bolesť, ktorá pretrváva dlhší čas, tak neraz pacientovi znemožňuje jeho každodenný život.

Ako fungujú lieky proti bolesti?

Lieky proti bolesti narúšajú prenos signálov nervového systému, vďaka ktorým vnímame bolesť. Väčšina liekov proti bolesti navyše stimuluje tie časti mozgu, ktoré vyvolávajú pocit radosti.  Najsilnejšie lieky proti bolesti na predpis, ktoré sa zvyčajne používajú, keď už iná liečba nezaberá, poznáme pod názvom opiáty. V niektorých prípadoch sa, dokonca, tieto silné lieky nevyužívajú ako súčasť liečby samotného ochorenia, ale len na tlmenie silných bolestí v končenom štádiu ochorenia. Takýmto spôsobom sa tlmí bolesť napríklad u pacientov s nádorovým ochorením.

Krátkodobé užívanie liekov proti bolesti so sebou prináša riziko závislosti

Opiáty krátkodobo užívajú aj pacienti napríklad pri pooperačných stavoch. Práve v prípade krátkodobého užívania je riziko vytvorenia závislosti vysoké a pacient by mal byť pri užívaní nanajvýš opatrný. V žiadnom prípade nesmie prekračovať odporúčané dávkovanie a nastavenú dĺžku liečby.

Ak máte pocit, že predpísaná dávka lieku vám na bolesti už nezaberá alebo ťažkosti neustúpili ani po ukončení liečby, rozhodne by ste nemali konať na vlastnú päsť a sami si ordinovať či zvyšovať dávky liekov.

Ak máte pocit, že váš lekár vám už nevie s riešením vašej bolesti pomôcť, obrátiť sa môžete na špecializovanú algeziologickú ambulanciu, kde riešia liečbu bolesti komplexne. Kompletný zoznam ambulancií chronickej bolesti nájdete na tomto linku.

Kedy sa objednať do ambulancie chronickej bolesti?

Bolesť môže u pacienta pretrvávať z rôznych príčin. Ak však bolestivý syndróm nereaguje na zaužívané liečebné postupy, pretrváva aj napriek odstráneniu príčiny, ktorá bolesť spôsobovala, alebo bolesť sprevádza nevyliečiteľné ochorenie, je načase objednať sa do algeziologickej ambulancie.

Zoznam bolestivých syndrómov, s ktorými pacienti najčastejšie navštevujú túto špecializovanú ambulanciu, uvádza aj Oravská poliklinika v Námestove:

  • pri dlhotrvajúcich bolestiach chrbtice, bolestiach chrbtice po úraze, po operáciách (FBSS – syndróm zlyhania operačnej liečby chrbtice),
  • pri komplikovaných bolestivých syndrómoch, ktoré nereagujú na zaužívané liečebné postupy,  pretrvávajú napriek odstráneniu príčiny, alebo sú dôsledkom nevyliečiteľných ochorení,
  • pri fantómových bolestiach končatín po amputáciách,
  • pri komplexnom regionálnom bolestivom syndróme,
  • pri periférnych neuropatických bolestiach, napr. postherpetická neuralgia, poliekové polyneuropatie, bolestivé diabetické polyneuropatie,
  • pri liečbe bolesti spôsobených nádorovým ochorením alebo ich liečbou,
  • pri bolestiach hlavy, napr. migréna, tenzné bolesti hlavy, po úraze, súvisiace s krčnou chrbticou,
  • pri neuralgii trigeminu.


Aké sú iné možnosti liečby bolesti?

Špecialisti z ambulancie chronickej bolesti využívajú pri nastavení správnej liečby vašej bolesti viacero možností, ktoré je možné kombinovať s liekmi proti bolesti. Využívajú sa aj rôzne metódy intervenčnej liečby, ktoré však nevyžadujú chirurgický výkon či neinvazívne lokálne aplikované techniky, ako napríklad:

  • infúzna analgetická liečba,
  • infúzna aplikácia vysokodávkového vitamínu C (7,5 g),
  • kaudálna tlaková blokáda (KTB) a epidurálne blokády,
  • infiltrácia bolestivých bodov (injekčná metóda aplikovaná priamo do zdroja bolesti),
  • infiltrácia periférnych nervových zväzkov a periférnych nervov (injekčná metóda aplikovaná priamo do zdroja bolesti),
  • obstreky bolestivých bodov, obstreky v oblasti kostrosvalového systému,
  • reflexná vákuumterapia (bankovanie),
  • elektroterapia pomocou Rebox a TENS,
  • aplikácia intradermálnych nití (aplikácia vstrebateľných nití pomocou tenkých ihiel priamo do miesta bolesti, v dôsledku čoho dochádza k okamžitej úľave od bolesti).

Možnosti liečby jednotlivých ambulancií sa medzi sebou môžu líšiť, a to v závislosti od prístrojového vybavenia ambulancie.


Zdroje:
http://www.pain.sk/index_ok.php
http://www.pain.sk/ambulancie/agg_amb.pdf
https://www.opnam.sk/sk/algeziologicka-ambulancia
https://www.slovenskobezdrog.sk/pdf/SLK-20841-10-Painkillers%202009_Updated_Web.pdf
https://www.vusch.sk/algeziologicka-ambulancia/
http://www.nemocnicamalacky.sk/pre-pacientov/ambulancie/ambulancia-pre-liecbu-chronickej-bolesti-algeziologicka-ambulancia
Foto: pixabay.com