Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Trápi vás bolesť či horúčka? Dbajte na správny výber lieku! 

Asi by sme len ťažko hľadali niekoho, kto sa ešte nestretol s liekmi na bolesť a horúčku. Sú to asi jedni z najbežnejšie užívaných liekov vôbec a svoje miesto si našli nielen v našich domácich lekárničkách, ale aj v nejednej dámskej kabelke. Možno máte svojho favorita, ktorý si vždy hravo poradí s bolesťou zuba. Alebo si necháte poradiť v lekárni, keď vás náhle prekvapí bolesť krížov. Liekov na zmiernenie bolesti, ale tiež na zníženie horúčky je na trhu dostupných hneď niekoľko. A hoci by sa mohlo zdať, že ich účinky sú rovnaké, nie je tomu celkom tak

Medzi najbežnejšie lieky používané na zmiernenie bolesti a zníženie horúčky patria lieky s obsahom paracetamolu (Paralen, Panadol, Medipyrin, Paracut), ibuprofénu (Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen) kyseliny acetylsalicylovej (Acylpyrin, Aspirin, Algirin). V minulom roku bol podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) práve Paralen 500 najčastejšie kupovaným voľnopredajným liekom vôbec. Za rok sme si v lekárňach kúpili až 2,3 milióna balení tohto lieku. Štvrtú a piatu priečku NCZI rebríčka obsadili lieky Ibalgin 400 a Acylpyrin, z ktorých sa predalo takmer po 700 tisíc balení.

Paracetamol, ibuprofén či kyselina acetylsalicylová?

Aj keď všetky spomínané liečivá slúžia na úľavu od bolesti či horúčky, predsa len nie sú ich účinky celkom totožné. Pri výbere lieku si všímajte predovšetkým kontraindikácie, ako sú vek, tehotenstvo, ochorenia, ktorými trpíte či lieky, ktoré užívate.

Paracetamol

Paracetamol pomáha znižovať horúčku a tlmiť mierne až stredne silnú bolesť, napríklad zubov, hlavy, menštruačné bolesti či bolesti pohybového aparátu. Vo všeobecnosti je dobre znášaný a krátkodobo ho môžu užívať pacienti so žalúdočnými vredmi, ale tiež diabetici, hemofilici, a po porade s lekárom aj tehotné a dojčiace ženy. Nesmú ho však užívať pacienti s ochorením pečene či chronickí alkoholici. 

Lieky s obsahom paracetamolu sa nesmú kombinovať s horúcimi nápojmi pri chrípke a prechladnutí, ktoré rovnako obsahujú paracetamol. Pri nadmernom užití paracetamolu hrozí zlyhanie pečene.


Ibuprofén

Ibuprofén sa na rozdiel od paracetamolu vyznačuje aj svojim protizápalovým účinkom. Je tak účinnejší pri tlmení bolesti, ktorá je sprevádzaná zápalom, ale tiež napríklad pri menštruačných bolestiach, pretrvávajúcich bolestiach hlavy a migréne, či pri poúrazových bolestiach.

Ibuprofén je vhodný na znižovanie horúčky, zmiernenie zápalu (na odporúčanie lekára aj pri reumatických ochoreniach) a na tíšenie mierne až stredne silnej bolesti, napríklad zubov, hlavy, chrbta, krížov, svalov a kĺbov pri chrípke a prechladnutí, menštruačných bolestí, či pri poranení mäkkých tkanív, ako je pomliaždenie alebo vyvrtnutie a po malých operačných výkonoch. 

Nesmú ho užívať pacienti so závažným srdcovým zlyhávaním, ťažkým zlyhávaním pečene, obličiek, s IBD ochoreniami, s ťažkou dehydratáciou zapríčinenou vracaním, hnačkou, či nedostatočným príjmom tekutín. Pozor si treba dať aj v prípade zvýšenej náchylnosti ku krvácaniu, či pri samotnom krvácaní (napr. gastrointestinálne krvácanie, vredy). Užívanie ibuprofénu sa neodporúča ani tehotným a dojčiacim ženám.

Ibuprofén môže zosilniť krvácanie. Na zmiernenie bolesti po vytrhnutí zuba je preto vhodnejšie siahnuť po paracetamole.


Kyselina acetylsalicylová

Kyselina acetylsalicylová účinne tlmí bolesť, znižuje horúčku a vo vyšších dávkach pôsobí protizápalovo. Vhodná je najmä na zmiernenie horúčky a bolesti pri chrípkových ochoreniach. Používa sa tiež pri mierne a stredne intenzívnej bolesti hlavy, kĺbov, svalov, zubov, nervov a chrbtice rôzneho pôvodu, ako aj na zmiernenie menštruačných bolestí.

Na rozdiel od paracetamolu a ibuprofénu sa kyselina acetylsalicylová využíva predovšetkým v liečbe dospelých. Vo výnimočných prípadoch sa môže použiť aj u detí, avšak len na odporúčanie lekára. Rovnako nie je vhodná pre dojčiace a tehotné ženy, a to predovšetkým v treťom trimestri tehotenstva. Kyslina acetylsalicylová sa nesmie užívať pri chorobnej krvácavosti, žalúdočných vredoch, závažných problémoch s obličkami alebo pečeňou, pri závažnom zlyhávaní srdca či pri prieduškovej astme.

Pred plánovanou operáciou by ste mali vysadiť všetky lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, aby ste zabránili prípadnému zvýšenému krvácaniu počas zákroku.

Kedy siahnuť po liekoch?

Preventívne užívanie liekov pri zvýšenej teplote nie je vhodné. Naordinovať by ste si ich mali až vtedy, keď sa hodnota na teplomere vyšplhá nad 38 °C. Telo totiž zvýšenou teplotou reaguje na prítomnosť baktérií či vírusov v tele, a vytvára tak pre ne nepriaznivé prostredie, čím vlastne prirodzene bojuje s infekciou. Pri ochorení sprevádzanom zvýšenou teplotou či horúčkou preto treba dať telu predovšetkým čas, aby si s chorobou poradilo. Doprajte mu oddych, dostatočný pitný režim, zbytočne telo neprehrievajte hrubými prikrývkami a dostatočne si vetrajte izbu. Lieky vyberajte s rozumom a užívajte ich naozaj len vtedy, pokiaľ je to potrebné a len podľa pokynov uvedených v príbalovom letáku, prípadne po porade s lekárom či lekárnikom. Preventívnym, ani nadmerným užívaním lieku sa svojho zdravotného problému určite nezbavíte skôr.

Pri tíšení bolesti myslite nielen na správny výber a dávkovanie lieku, ale majte tiež na pamäti, že užívanie analgetík by nemalo byť dlhodobé. Pokiaľ teda nepociťujete po pár dňoch úľavu, obráťte sa radšej na svojho lekára, ktorý vám pomôže nájsť príčinu vašich ťažkostí a naordinuje vám vhodnú liečbu.


Zdroje:
Národné centrum zdravotníckych informácií, Spotreba humánnych liekov a zdravotníckych pomôcok v SR 2018, http://data.nczisk.sk/statisticke_vystupy/top_100_liekov/spotreba_liekov/Spotreba_liekov_a_zdravotnickych_pomocok_v_SR_2018_Sprava_k_publikovanym_vystupom.pdf
Súhrn charakteristických vlastností lieku Paralen 500, Paralen 125, Panadol Novum, Panadol pre deti, Medipyrin 500, Paracut 500, Brufen 400, Ibalgin 400, Ibuprofen Dr.Max 400, Nurofen 400, Nurofen pre deti, Acylpyrin, Aspirin, Algirin
Foto: pixabay.com