Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Keď liek na bolesť hlavy vedie len k ďalšej bolesti

Bolesť hlavy je vo všeobecnosti najčastejším zdravotným problémom, s ktorým sa ľudia stretávajú. Keď začína byť intenzívnejšia, zväčša nečakáme a automaticky siahneme po tabletke. Sú však medzi nami ľudia, ktorých hlavy bôľ netrápi len z času na čas. Ak nechcú žiť s neustálou bolesťou, musia čeliť riziku nadmerného užívania liekov. Bude to znieť paradoxne, no práve nadmerné užívanie liekov proti bolesti hlavy môže vyvolať presne opačný efekt – namiesto tlmenia bolesti, ich spôsobí.

Tri záhadné písmená

MOH = Medication Overuse Headache, teda v preklade bolesť hlavy z nadmerného užívania liekov, je treťou najčastejšou príčinou bolesti hlavy. A to hneď po migréne a tzv. tenznej bolesti hlavy. Objaviť sa môže prakticky kedykoľvek, i keď najčastejšie postihuje ľudí vo veku 30 až 40, a to prevažne ženy.

MOH vzniká len pri nadmernom a dlhodobom užívaní liekov proti bolesti hlavy či u ľudí náchylných na bolesť hlavy. Je to spôsobené tým, že telo sa v dôsledku dlhodobého pôsobenia konkrétneho liečiva snaží robiť presný opak. Ak teda dlhodobo užívate liek, ktorý zužuje cievy (napríklad dlhodobá liečba tryptánmi), telo má snahu ich rozširovať. Ak užívate silné analgetikum (napríklad kodeín), ktoré bolesť znižuje, telo naopak zvýši citlivosť receptorov bolesti, aby si zachovalo schopnosť vnímať bolesť.

Ako zistím, že môžem trpieť MOH?

  • Bolesť hlavy pociťujete najmenej 15 dní v mesiaci.
  • Pravidelne užívate jeden alebo viac liekov na bolesť hlavy/migrénu, a to aspoň 2x do týždňa po dobu viac ako 3 mesiacov.
  • Po podaní lieku proti bolesti nepociťujete úľavu, bolesť naďalej pretrváva.
  • Bolesť hlavy sa výrazne zhoršila práve v čase jej samotnej liečby.


Ako na liečbu MOH?

Pacienti tento problém popisujú ako neustálu bolesť hlavy, ktorá nekončí ani po užití lieku. Ak je to aj váš prípad, návštevu lekára či lekárne zbytočne neodkladajte. 

V prípade, že MOH vyvolal liek na lekársky predpis, rozhodne sami neukončujte liečbu. Ďalší postup, rovnako ako ďalšiu liečbu vašich ťažkostí, je potrebné konzultovať s lekárom. Ten vám môže v prvom kroku navrhnúť zmenu liečby, prípadne úplne vysadenie liečby. Ak vám navrhne ukončenie liečby, pravdepodobne nepôjde o postupné znižovanie dávok, ale o ukončenie liečby prakticky zo dňa na deň. 

Väčším rizikom je MOH v dôsledku užívania voľnopredajných liekov, na ktoré lekár zväčša nemá dosah. Ak máte podozrenie na tento problém, pomôcť vám môže váš lekárnik.

Pripravte sa na náročné odvykanie

Po vysadení liečby, ktorá vám spôsobuje ťažkosti, sa treba pripraviť na zhoršenie zdravotného stavu. Nejaký čas budete musieť tolerovať bolesti hlavy a migrénové záchvaty bez pomoci liekov. Tieto abstinenčné príznaky trvajú zväčša 7 – 10 dní, no u niektorých pacientov môžu pretrvávať aj dlhšie. Úplne vymiznúť by mali do približne 2 mesiacov. Okrem bolesti hlavy môžete pociťovať aj:

  • nevoľnosť,
  • problémy so spánkom,
  • nepokoj,
  • tráviace ťažkosti a hnačky,
  • úzkosť.

Tieto príznaky sa zvyknú objaviť najmä po ukončení liečby opiátmi a môžu pretrvávať niekoľko týždňov.

Oplatí sa vytrvať

Úplne vysadenie liečby je jedinou cestou, i keď zvládnuť obdobie abstinenčných príznakov nebude jednoduché. Je dôležité pochopiť, že ide o prvý krok v liečbe, no nie ten posledný. Len čo sa zbavíte bolesti hlavy v dôsledku nadmerného užívania liekov, môžete po konzultácii s lekárom zahájiť preventívnu liečbu vašich bolestí či migrény.


Článok bol upravený dňa 6. októbra 2020 v spolupráci s farmaceutom PharmDr. Petrom Galisom.

Zdroje:
http://www.tvojlekarnik.sk/liecba/bolest/bolest-hlavy-migrena/naduzivanie-liekov-alebo-ked-liek-proti-bolesti-sposobi-bolest/
https://patient.info/brain-nerves/headache-leaflet/medication-overuse-headache