Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Najčastejšie mýty, pre ktoré zanedbávame preventívne prehliadky

Nie darmo sa hovorí, že ľahšie je ochoreniu predchádzať, ako ho potom liečiť. V rámci tohto hesla vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva rok 2019 za Rok prevencie. Pravdou však je, že do ambulancií lekárov sa pacienti na preventívne prehliadky veľmi nehrnú. Čo im v tom bráni?

 

Nájsť si čas zájsť k doktorovi, keď nás nič nebolí, je pre väčšinu z nás akosi nepredstaviteľné. Aj napriek tomu, že preventívna prehliadka dokáže odhaliť viacero závažných, či dokonca smrteľných ochorení, sa nám k lekárom veľmi nechce.

Preventívne prehliadky zanedbáva väčšina pacientov

Preventívna prehliadka rozhodne nie je len pre najmenších pacientov, hoci podľa štatistík NCZI za rok 2018 práve s deťmi chodievame na preventívky najpoctivejšie. Bohužiaľ, percento pacientov nad 19 rokov, ktorí absolvovali preventívnu prehliadku, je veľmi nízke – kým u všeobecného lekára pre deti a dorast ju absolvuje 85 % evidovaných pacientov, u lekára pre dospelých len 17 %. Podobne „nepopulárne“ sú aj preventívne prehliadky u gynekológa, urológa či gastroenterológa. No kým ku gynekológovi zájde každá druhá žena, urológa navštívi len 6 % pacientov a gastroentorológa dokonca menej ako 1 % pacientov vo vekovej skupine nad 50 rokov. Avšak práve ľudia nad 50 rokov sú najviac ohrozenou skupinou obyvateľstva z hľadiska výskytu závažných ochorení.

Aké ochorenie dokáže preventívna prehliadka zachytiť?

Sériou zdanlivo jednoduchých, no účinných preventívnych vyšetrení, dokážu všeobecní lekári a špecialisti zachytiť napríklad týchto 10 závažných ochorení:

  • cukrovka
  • chudokrvnosť
  • vysoký krvný tlak
  • nadváha alebo obezita
  • porucha funkcie pečene
  • porucha funkcie obličiek
  • zápal v močových cestách
  • porucha srdcového rytmu
  • zvýšená hladina cholesterolu
  • rakovina hrubého čreva

Už pri podozrení na nejaké ochorenie vás lekár môže odporučiť na ďalšie vyšetrenia alebo vám navrhne upraviť vašu životosprávu. To vám môže doslova zachrániť život alebo ušetriť veľa bolesti a dlhodobé zhoršenie zdravia do budúcnosti. Pamätajte, je lepšie o vašom zdravotnom stave vedieť a môcť niečo spraviť, ako nevedieť, a potom byť voči svojej chorobe doslova bezbranný.

Najčastejšie mýty o preventívnych prehliadkach

Ak sú preventívne prehliadky také dôležité, čo teda pacientom bráni zúčastniť sa ich? Toto sú najčastejšie mýty, ktoré kolujú medzi nami.

MÝTUS: BUDEM DLHO A ZBYTOČNE ČAKAŤ V ČAKÁRNI

Pravda: Väčšina ambulancií pamätá na prevenciu a vo svojich ambulantných hodinách na to majú dokonca vyhradené dni či hodiny. Na preventívnu prehliadku sa treba vopred objednať, a to na presnú hodinu. Zároveň, nie u každého špecialistu je nutné absolvovať prehliadku každý rok.

Samozrejme, čím sme starší a neduhov pribúda, tým pribúda aj počet špecialistov a vyšetrení, či sa mení frekvencia návštev lekára. S pribúdajúcim vekom by sme si však mali dať viac záležať na našom zdraví – mladší síce nebudeme, no pevné zdravie si môžeme aj vďaka preventívnej prehliadke zachovať dlhšie.

MÝTUS: LEKÁRI SI PÝTAJÚ PENIAZE AJ ZA PREVENTÍVNE PREHLIADKY

Pravda: Samotná preventívna prehliadka by mala byť zadarmo. Zákon 577/2004 Z.z. presne stanovuje, ako často vzniká pacientovi nárok na preventívnu prehliadku, a tiež aké všetky vyšetrenia by mal v rámci nej bezplatne absolvovať. Je, samozrejme, možné, že vám lekár odporučí ďalšie alebo komplexnejšie vyšetrenia, avšak vopred vás musí upozorniť na to, že tieto vyšetrenia sú nad rámec hradenej starostlivosti zdravotnou poisťovňou, a tiež za aký sú doplatok. Lekár nemôže požadovať úhradu za objednanie či za „manažment pacienta“, na čo upozorňuje aj ministerstvo zdravotníctva.

MÝTUS: PREVENTÍVNA PREHLIADKA AJ TAK NIČ NEODHALÍ

Pravda: Pravidelné preventívne prehliadky sú najmä o možnosti porovnať vývoj vášho zdravotného stavu v čase. Ak vás lekár vidí raz za 5 rokov, je preňho skutočne veľmi ťažké sledovať zmeny vo vašom zdravotnom stave. Ochorenia ako nadváha, cukrovka, vysoký krvný tlak či zvýšený cholesterol, sa neobjavia zo dňa na deň, prichádzajú postupne. K lekárovi by ste nemali chodiť len v čase, keď vás skolí chrípka, či až keď sa ozve bolesť. Lekár sa vtedy primárne sústredí na váš aktuálny zdravotný problém a na rozhovor o vašej bežnej zdravotnej kondícii nie je priestor, ani čas. Zároveň, nech by vám v takejto chvíli robil akékoľvek vyšetrenia, boli by skreslené vaším aktuálnym zdravotným problémom. Pamätajte preto, že na preventívnu prehliadku sa chodí zdravý a, najmä, pravidelne.

Aké preventívne prehliadky a v akom časovom intervale by ste mali absolvovať?

Ambulancia
V akom veku
Ako často
Všeobecný lekár pre deti a dorast
dojčatá do 1 roka
9 x (z toho 3x do 3 mesiacov veku)
dieťa vo veku 18 mesiacov
1 x
od 3 do 18 rokov
1 x za 2 roky
Všeobecný lekár pre dospelých
19 rokov a viac
1 x za 2 roky
darcovia krvi
1 x ročne
Zubný lekár
do 18 rokov
2 x ročne
19 rokov a viac
1 x ročne
tehotné ženy
2 x počas tehotenstva (na začiatku 1. a 3. trimestra)
Gynekológ
od 18 rokov (alebo prvého tehotenstva)
1 x ročne
ženy vo veku 40 – 69 rokov
1 x za 2 roky
tehotné ženy
1 x mesačne počas tehotenstva
ženy po pôrode
1 x 6 týždňov po pôrode
Urológ
muži nad 50 rokov
1 x za 3 roky
muži nad 40 rokov v prípade, že mal ich blízky príbuzný ako otec, brat, syn, rakovinu prostaty
v prípade dobrých výsledkov minimálne 1 x za 3 roky, inak častejšie
Gastroenterológ
50 rokov a viac
1 x za 10 rokov preventívna prehliadka
pacienti so zvýšeným rizikom ochorenia na rakovinu hrubého čreva a konečníka (bez obmedzenia veku)
1 x za 2 roky skríning rakoviny konečníka a hrubého čreva
preventívna kolonoskopická prehliadka 1 x za 5 rokov v prípade, že bolo prvé vyšetrenie negatívne

Zdroje:
http://www.nczisk.sk/Documents/rocenky/2018/Zdravotnicka_rocenka_Slovenskej_republiky_2018.pdf
https://www.health.gov.sk/?rok-prevencie-lpp
https://www.health.gov.sk/?poplatky-v-zdravotnictve
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/577/
Foto: pixabay.com