Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako bezpečne užívať antihistaminiká

Kýchanie, upchatý nos, svrbenie a slzenie očí či vodnatá nádcha. Aj vám sú tieto príznaky dobre známe? Pravdepodobne patríte k 40 % slovenskej populácie, ktorá má problémy s alergiou. Lieky proti alergii sú v týchto prípadoch na nezaplatenie. Viete, ako ich správne užívať a s čím radšej nekombinovať?

Tento rok sme zo zimy rýchlo skočili do krásnej jari. Silné mrazy vystriedalo prudké oteplenie, rastliny začali kvitnúť. V ovzduší napríklad Bratislavy boli v prvej polovici mája zaznamenané vysoké koncentrácie peľových zŕn tráv a borovicových drevín. Preto nečudo, že príznaky peľovej alergie začíname silno pociťovať.

Peľová sezóna – od jari do jesene

Keď totiž stúpne množstvo peľu v ovzduší, výrazne sa to odzrkadlí aj na zdraví alergikov. Senná nádcha, ako ju ľudovo voláme, sa prejavuje kýchaním, upchatým nosom, vodnatou nádchou, slzením či svrbením očí. Niektorí alergici môžu mať problém s dýchaním, ekzém alebo aj iné prejavy.  Peľová sezóna začína už začiatkom jari, keď alergikov trápi peľ drevín a vyvrcholí na jeseň, keď bojujú s peľom bylín. K šíreniu peľu napomáha krásne slnečné počasie. Potom už len ako na vyslobodenie treba čakať na dážď. Alebo pokúsiť sa zmierniť príznaky pomocou liekov - antihistaminík. Niektoré sa dajú zakúpiť v lekárni aj bez receptu a ako prvá pomoc sú fajn, potlačia príznaky. Pokiaľ však chcete seriózne pristúpiť k problému a liečiť sa, obráťte sa na alergiológa.

Antihistaminiká – čo sú to za lieky?

Alergiou, ktorá je vlastne nežiaducou reakciou nášho imunitného systému na podnet z vonkajšieho prostredia, trpí približne 40 % slovenskej populácie. Na liečbu príznakov alergie sa používajú antihistaminiká, sú prakticky nenahraditeľné v liečbe alergií.

Máte aj iné ochorenie? Informujte lekára

Tak, ako aj iné lieky, aj antihistaminiká môžu vzájomne pôsobiť s ostatnými liekmi a vytvárať nežiaduce interakcie. Preto platí zásada, ktorú neustále opakujeme: informujte lekára o všetkých ochoreniach, na ktoré sa liečite. Napríklad ochorenie srdca, vysoký krvný tlak, problémy so štítnou žľazou, ochorenie obličiek alebo pečene, glaukóm. Spomeňte aj, aké iné lieky či voľnopredajné vitamíny užívate. Dôležité je tiež oznámiť, že ste tehotná alebo dojčíte. Tieto informácie sú veľmi dôležité, na ich základe vám lekár bude vedieť lepšie nastaviť liečbu.

Toto nie!

Pri užívaní antihistaminík sa vo všeobecnosti neodporúča konzumovať alkohol, nakoľko by mohol zvýšiť ich tlmivý účinok. Podobne pozor aj na kombináciu antihistaminík a liekov na spanie. Vzájomné pôsobenie chinolónov (niektorých antibiotík) a antihistaminík môže spôsobiť zvýšenie hladiny liečiv, môžu tak vzniknúť závažné poruchy rytmu srdca.

Pýtajte sa na správne užívanie liekov, čítajte príbalovú informáciu

Úspešná a bezpečná liečba závisí aj od nás, pacientov. Preto sa ešte pred začiatkom liečby spýtajte svojho lekára alebo lekárnika, ako správne užívať liek na liečbu príznakov alergie. S čím ho môžete alebo naopak nesmiete kombinovať. Zároveň si tiež pozorne prečítajte príbalovú informáciu k lieku.


Foto: pixabay.com