Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Keď dvaja robia to isté, môže to byť nebezpečné. Najmä v medicíne

Článok je súčasťou 4-dielneho seriálu o liekových interakciách a ako im zabrániť, pripravený kolektívom autorov zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

Mnohí pacienti si nepamätajú názvy svojich liekov, ani ich dávkovanie. Najmä u chronicky chorých, ktorí navštevujú viacerých špecialistov, rastie riziko duplicitného predpisu lieku. Názorným príkladom je skutočný príbeh našej 65-ročnej poistenky. Jej hlavnými diagnózami sú hypertenzia, psoriáza, glaukóm a astma. Pri revidovaní jej liečby a predpísaných liekov za posledné tri roky, sme prišli na závažné zistenia.

V priebehu jedného mesiaca mala poistenka užívať až neuveriteľných 36 rôznych druhov liekov. Predpísali jej ich ôsmi odlišní odborníci. Všeobecný lekár k tomu pridal ešte lieky na odporučenie ďalších dvoch lekárov. Navyše, počas sledovaného obdobia 3 rokov, sa až 13-krát stalo, že v daný mesiac jej bolo predpísaných až 25 druhov liekov na mesiac.

Neprekvapuje, že v takomto množstve liekov sa objavili aj duplicitné predpisy. Kardiológ a všeobecný lekár jej na liečbu hypertenzie a angíny pectoris zhodne predpísali lieky s obsahom liečiv bisoprolol a amlodipín v rozmedzí deviatich dní.

Čo na duplicitu hovoria odborníci?

Predávkovanie týmito dvoma liečivami môže u pacienta vyvolať závažné zdravotné problémy spojené so zmenami tepovej frekvencie, zvyšovaním či znižovaním krvného tlaku či s problémami s dýchaním. V niektorých prípadoch môže spôsobiť dokonca šok alebo smrť pacienta.

Bisoprolol a amlodipín predpísané v rozmedzí deviatich dní

Liečivo
Názov lieku
Balenie
Diagnóza
Počet balení
Dátum vydania
Odbornosť lekára
Bisoprolol
Bisomerck 10
Tlb flm 30x10 mg
I10.90
2
30.7.2014
Všeobecný lekár
Amlodipín
Amlodipin Actavis 5mg
Tbl 30x5mg
I10.90
3
23.7.2014
Kardiológ
Bisoprolol
Bisoprolol-ratiopharm 10 mg
Tbl 30x10 mg
I10.90
3
23.7.2014
Kardiológ
Amlodipín
Amlodipin-ratiopharm 5 mg
Tbl 30x5 mg
I11.90
2
14.7.2014
Všeobecný lekár
Bisoprolol
Bisoprolol-ratiopharm 10 mg
Tbl 30x10 mg
I10.90
2
14.7.2014
Všeobecný lekár

Zdroj: Vykázaná zdravotná starostlivosť v informačnom systéme Dôvery v roku 2014.

Rovnaká duplicita sa v prípade pacientky objavila aj v máji 2014, keď jej predpísal rovnaké lieky všeobecný lekár a o dva dni neskôr aj kardiológ. Liek s obsahom liečiva bisoprolol užíva pacientka dlhodobo, amlodipín začala užívať v máji 2014. Amlodipín aj bisoprolol sa užívajú v jednorazovej dávke raz denne. Od júla 2011 pacientka užíva liek Prestance 10mg/5mg, čo je liek zložený z dvoch liečiv perindoprilu a amlodipínu. Tento liek prvýkrát predpísal kardiológ, avšak od júla 2014 ho predpisuje už len všeobecný lekár.

Ďalšie hrozivé fakty

Pacientka užíva dlhodobo viacero liekov na liečbu hypertenzie. Lieky jej predpisujú všeobecný lekár aj kardiológ. V máji a júli 2014 jej rôzni lekári duplicitne predpisovali balenia tých istých liekov. Podľa počtu balení by jej mali postačovať na dlhšie obdobie, ale pacientke predpisovali a vydávali v krátkom čase ďalšie a ďalšie balenia. Poistenka užívala zbytočne liek s obsahom amlodipínu a okrem toho ďalší liek s kombináciou dvoch liečiv, pričom jeden z nich je tiež amlodipín. V takomto prípade treba dodržať maximálnu dennú dávku liečiva, aby nedošlo k možnému predávkovaniu.

Otázniky na záver

Vedeli kardiológ a všeobecný lekár pacientky o liekoch, ktorý predpisoval ten druhý? Ako užívala pacientka tieto lieky s rovnakými účinnými látkami? Pociťovala ťažkosti, keďže v krátkom čase zrejme užívala lieky od rôznych firiem, a teda s rôznym názvom a obalom, hoci rovnakého druhu?
Na tomto príklade sa dá ilustrovať, ako môže všeobecný lekár alebo špecialista jednoducho zabrániť neželanému dávkovaniu a duplicitnému predpisovaniu liekov, ak používa službu Bezpečné lieky online. Tento nástroj majú lekári priamo vo svojich počítačoch a už pri predpise lieku ich upozorní, ak hrozí riziko duplicity alebo nežiaducej interakcie. Zároveň o všetkých predpísaných liekoch informujeme aj pacienta a to správou vo forme SMS pre predpísaní a vybratí lieku v lekárni.


Autor: Kolektív autorov, Zdravotná poisťovňa Dôvera
Foto: pixabay.com