Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Pozor na to, ako v lete skladujete lieky

Vedeli ste, že mnohé lieky môžu strácať účinnosť, ak sú vystavené letným teplotám? Hoci pri drvivej väčšine liekov by v dôsledku toho nemalo dôjsť k ohrozeniu zdravia, dôsledkom nižšej účinnosti liekov môže byť samozrejme predlženie liečby.

Informáciu o citlivosti lieku na vyššiu teplotu väčšinou obsahuje už príbalový leták, alebo vás na to upozorní lekár či lekárnik. Pri niektorých liekoch už výrobcovia vyžadujú, aby sa skladovali v chladničke. Vo všeobecnosti by sme však mali lieky skladovať pri izbovej teplote medzi 22-24 °C. Niektoré lieky síce dokážu odolať zvýšenej teplote aspoň na krátky čas, no tá by určite nemala presiahnuť 32 °C.

Ak teda beriete lieky aj v letnom období, pokúste sa držať ich v chladnejšom prostredí. Lieky vplyvom tepla strácajú účinnosť, čo môže viesť až k tomu, že vás chorobu nevyliečite. Výsledkom môže byť už spomínané predĺženie liečby a potreba užívania ďalších liekov. Hrozí tak, že si leto a slniečko neužijeme v takej miere, v akej by sme mohli a chceli.

A prečo je tomu tak? Lieky napríklad obsahujú zložky, ktoré aj v inej forme nie je vhodné vystavovať vyšším teplotám. Napríklad inzulín je vlastne proteínový hormón. A teraz si predstavte, že necháte iný "proteín", vajíčko, v teplotách okolo 30 °C. Hoci by samozrejme v prípade inzulínu samotná reakcia vyzerala trošku inak, pod dlhodobejším vplyvom vyšších teplôt sa začne „rozpadávať“. Čo sa prejaví najmä v tom, že nedokáže až tak účinne pomôcť vstrebávaniu glukózy do buniek.  Rovnako aj v prípade antibiotík, ale aj adrenalínu, môže vystavenie vyšším teplotám viesť k zníženiu ich účinnosti.

Pristupujme teda počas letného obdobia s rozumom ku skladovaniu liekov, ale aj k tomu, ako lieky prevážame so sebou na dovolenku. S teplým počasím a slnením sa pri jazere, či mori, by sme si mali dávať pozor nielen na to, ako lieky skladujeme, ale aj riziko nežiadúcich interakcií  slnečného žiarenia a liekov ktoré sme užili. Viac k tejto téme sa dočítate aj v našom článku.

AKO CHRÁNIŤ LIEKY PRED LETNÝMI HORÚČAVAMI 

1. Ak prevážate lieky v aute, v žiadnom prípade ich nenechávajte v kufri auta. Stačí pár krátkych páuz na kávičku a nevyhnutný oddych, a lieky sa budú variť v kufri v teplotách vysokoch presahujúcich 30 - 35 °C.

2. V prípade ak na dovolenku letíte, skúste zobrať lieky so sebou do príručnej batožiny. Vyhnete sa riziku, že budú vystavené vyšším teplotám na letiskových plochách počas nakladania a vykladania  batožiny.

3. Ak si nechávate lieky bežne doručovať poštou, zmeňte tento spôsob aspoň počas letného obdobia na expresného kuriéra, alebo osobnú návštevu lekárne.

4. Ak máte vo vašom byte teploty presahujúce 26 °C, skladujte svoje lieky napríklad v pivnici, alebo v chladničke.

5. Rovnako nenechávajte lieky na priamom slnku, napríklad na parapete v kuchyni.

6. Neskladujte lieky v miestnostiach so zvýšenou vlhkosťou (napríklad v kúpeľni, v blízkosti umývačky riadov a pod.).

7. Predtým, ako lieky užijete, venujte pár sekúnd ich kontrole. Ak sa lepia na fľaštičku, navzájom na seba, alebo sa zmenil ich bežný tvar, mohli teploty narušiť ich celistvosť.