Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Aké lieky mať v dovolenkovej lekárničke

Poniektorí dokonca prosíme lekára aj o lieky na predpis. „Viete, pán  doktor, občas na dovolenke sa mi vyhodia také fliačiky. Ešte sa mi minulý rok  kvôli zmene klímy zapálilo hrdlo. Nepredpíšete mi niečo pre istotu? Aby som tam nemusel hľadať lekára a lekáreň.“  Našli ste sa niekde v týchto riadkoch? Mali ste tiež tento rok na dovolenke pribalené pre istotu aj antibiotiká?

Samozrejme, mať pre prípad náhleho zhoršenia zdravotného stavu k dispozícii lieky, nie je na zahodenie.  Sú situácie, kedy pribalené voľno-predajné lieky naozaj oceníme. Takisto je nevyhnutné, aby sme aj počas dovolenkového obdobia riadne užívali všetky predpísané lieky od svojho lekára či špecialistu a nemenili ani čas ich užívania.  

Problematický je skôr postoj niektorých z nás, pacientov, ktorí v snahe „byť pripravený na všetko“ sa nerozpakujú požiadať svojho lekára o širokospektrálne antibiotiká či iné lieky na predpis. Pritom každé zbytočne, teda bez reálnej potreby, predpísané balenie antibiotík sú vyhodené peniaze. Po príchode domov ich spravidla už neužijeme a skončia v krabici. Ak ochorieme, ideme logicky k svojmu lekárovi a ten nám predpíše nové lieky.

Zamyslime sa teda pri najbližšom plánovaní dovolenky, či naozaj potrebujeme od svojho lekára pýtať si lieky na predpis do zásoby. V prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu môžeme v členských štátoch EÚ, EHP a vo Švajčiarsku navštíviť lekára s platným Európskym preukazom zdravotného poistenia, ideálne je však mať zaplatenú komerčnú poistku liečebných nákladov.

 Čo teda zabaliť do dovolenkovej lekárničky?

Pravda, na dovolenke sa môže vyskytnúť čokoľvek. Nielen u dospelých, ale aj u detí. Zvýšená teplota, hnačka, či naopak zápcha, bolesť hrdla alebo alergická reakcia, s ktorou sa nepočítalo. Aký by mal byť teda rozumný základ vašej dovolenkovej lekárničky.

Čo mať v dovolenkovej lekárničke
- Lieky na zníženie teploty a proti bolesti
- Lieky na zastavenie hnačky, na dezinfekciu čriev
- Lieky na nevoľnosť pri cestovaní
- Pastilky na bolesť hrdla
- Sirup či kvapky proti kašľu
- Lieky proti alergii, gély na zmiernenie svrbenia, poštipnutie hmyzom
- Gél na popáleniny od slnka
- Kvapky do očí
- Kvapky do uší
- Sprej na uvoľnenie nosa s morskou vodou

Ak máte deti, nezabudnite zabaliť aj lieky a pomôcky potrebné pri bežných deckých boľačkách. V lekárničke nezabudnite mať teplomer, pinzetu, prípravok na dezinfekciu pokožky, octanovú masť, kalciovú mastičku, obyčajné i antibakteriálne náplaste,  náplaste  na otlaky i pľuzgiere a obväz. Expiráciu liekov si ešte pred balením pozorne skontrolujte. Prajeme vám, aby ste lieky na dovolenke ani nepotrebovali a voľné chvíle si na plno užili. Ak aj ochoriete, nezabudnite, užívajte lieky s rozumom.