Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Ako postupovať, ak je váš liek zrazu nedostupný?

Nastavovanie liečby u pacienta s chronickým ochorením trvá v niektorých prípadoch aj zopár mesiacov. Lekár spolu s pacientom skúša viacero alternatív, až kým spoločne nenájdu liek, ktorý je na dané ochorenie účinný, a nielen to. Dôležité je, aby sa znášal aj s inými liekmi, ktoré pacient užíva a zároveň nemal pre pacienta závažné vedľajšie účinky. O to horšie pacient vníma, keď sa jedného dňa v lekárni dozvie, že jeho liek už na Slovensku nie je dostupný. 

Dočasný či trvalý výpadok?

Nedostupnosť lieku v lekárni môže byť len dočasná, a to na niekoľko týždňov až mesiacov. Jej príčinou môže byť:

  • dočasná neschopnosť výrobcu, resp. distribútora dodávať liek,
  • regulačné dôvody, napr. súvisiace s procesom kategorizácie,
  • stiahnutie istej šarže lieku z predaja, prípadne stiahnutie všetkých šarží,
  • dočasné pozastavenie registrácie lieku.

Trvalý výpadok lieku môže byť následkom zrušenia dodávok na slovenský trh alebo zrušenia registrácie.

O tom, či daný liek bude registrovaný, rozhoduje na základe žiadosti žiadateľa Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). V prípade niektorých liekov, akými sú inovatívne lieky, lieky s úplne novým liečivom či lieky na zriedkavé ochorenia, je to Európska komisia (EK) na základe odporučenia Európskej liekovej agentúry (EMA). Podmienkou pre registráciu lieku je vedecké overenie jeho účinnosti, bezpečnosti a kvality. Štátny ústav pre kontrolu liečiv môže zároveň v odôvodnených prípadoch rozhodnúť o pozastavení až zrušení jeho registrácie na Slovensku a Európska komisia môže rozhodnúť o pozastavení až zrušení registrácie liekov s platnosťou pre celú EÚ. O zrušenie registrácie môže rovnako požiadať držiteľ registrácie lieku, čo aj býva najčastejším dôvodom zrušenia registrácie lieku.

Čo robiť v prípade výpadku lieku?

Pokiaľ sa dlhodobo liečite na nejaké chronické ochorenie, je vhodné mať doma v zásobe lieky na najbližšie obdobie. Ak je liek vo vašej lekárni nedostupný, lekárnik vám bude vedieť poradiť, či ide o celkový výpadok alebo len nie je naskladnený v konkrétnej lekárni. V takom prípade má lekáreň možnosť liek objednať.

V prípade, že ide o dlhodobý výpadok, môže vám váš lekárnik odporučiť alternatívny generický liek, teda rovnocenný liek s tou istou účinnou látku. Ak takýto postup nie je možný, prípadne výpadok výrazne prevyšuje čas, kedy budete liek potrebovať, kontaktujte svojho lekára, ktorý vám navrhne novú vhodnú liečbu.

Prípady, kedy je potrebné úplne zmeniť liečbu a nastaviť pacienta na nový liek, sú zriedkavé. Pri rozšírených chronických ochoreniach, akými sú diabetes, hypertenzia, dlhodobé alergické ochorenia a podobne, máme na Slovensku dostupné mnohé lieky s viacerými generickými alternatívami.


Článok pripravený v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv
Foto: pixabay.com