Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Nakupujete lieky online? Overte si dôveryhodnosť internetovej lekárne

Nakupovanie cez internet dnes mnohí považujú za jednoduchší a pohodlnejší spôsob. Je ale tento spôsob aj bezpečnejší? Keď je reč o liekoch, opatrnosti nie je nikdy dosť. Pri takomto nákupe si preto vždy preverte dôveryhodnosť internetovej lekárne. V opačnom prípade riskujete vlastné zdravie. 


Ročne sa na hraniciach Európskej únie zachytí okolo 30 miliónov falošných liekov. Odhaliť pritom, že sa jedná o falzifikát, nie je vôbec jednoduché. Falošné lieky sú totiž vyrábané s cieľom čo najviac sa priblížiť ich originálu.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že falošné lieky tvoria okolo 8 až 10 % z celkovej distribúcie liekov vo svete, v niektorých krajinách je to až 25 %. Výrobcovia falošných liekov zakladajú svoj biznis na snahe ľudí ušetriť nielen čas či peniaze, ale aj nesmelosť.

Najčastejšie sa falšujú lieky na:

  • erektilnú dysfunkciu
  • srdcovo-cievne ochorenia
  • depresiu, úzkosť a napätie
  • nespavosť
  • chudnutie
  • bolesť
  • odvodnenie
  • antibiotiká
  • anabolické steroidy
  • rastové hormóny

Užitie falošného lieku môžu nielen poškodiť zdravie pacienta, ale ho aj ohroziť na živote. V tom lepšom prípade pôjde len o neškodné placebo, teda falzifikát nebude obsahovať žiadnu účinnú, ale ani škodlivú látku. Treba si však uvedomiť, že takýto „liek“, neponúka pacientovi účinok, pre ktorý si ho zakúpil a jeho zdravotný problém zostáva aj naďalej neriešený. 

Falošné lieky sa často vyrábajú v nehygienických podmienkach, nepodliehajú žiadnej kontrole a môžu obsahovať prakticky čokoľvek. V takýchto falzifikátoch sa našli napríklad jedy na potkany, cement, ťažké kovy či chemikálie. Pozor si treba dať najmä na podozrivo lacné lieky a ich zasielanie z Číny, Indie či iných tretích krajín, kde si nedokážete overiť ich originalitu.


Ako si overiť dôveryhodnosť internetovej lekárne?

Kúpa liekov v kamennej lekárni je pre pacienta zárukou kontroly a odbornej rady farmaceuta. V prípade internetového nákupu sa však musí spoľahnúť len sám na seba.

Pri kúpe liekov cez internet treba pamätať na to, že na Slovensku je možné takýmto spôsobom zakúpiť len lieky, ktoré sú v SR registrované, a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis, teda sú voľnopredajné. Pokiaľ teda natrafíte na stránku, ktorá vám ponúka aj lieky na predpis, určite si prostredníctvom nej lieky nekupujte.

Dôveryhodnosť lekárne si môžete veľmi jednoducho overiť. Stačí na jej stránke nájsť spoločné logo, ktoré vás po kliknutí naň presmeruje na internetovú stránku liekovej agentúry danej krajiny. V uvedenom zozname subjektov vykonávajúcich internetový výdaj si jednoducho vyhľadáte, či sa v ňom nachádza aj vaša internetová lekáreň, a či si teda prostredníctvom nej môžete bezpečne zakúpiť svoje lieky. V prípade, že v tomto zozname internetovú lekáreň nenájdete, neodporúčame pokračovať ďalej v nákupe na tejto stránke.

„Spoločné logo pre internetový výdaj liekov sa skladá z grafického obrazca s vlajkou štátu, v ktorom má daný subjekt povolenie na činnosť. Pod logom je uvedený text v domácom jazyku Kliknutím overte legálnosť týchto webových stránok,“ informuje na svojich stránkach Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Zdroje:
Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL):  https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/media/lieky-v-mediach/pozor-falosne-lieky-vas-mozu-zabit?page_id=4246 
Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP): http://aifp.sk/sk/bezpecnost-falsovanie-liekov/ 
Foto: pixabay.com