Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Prečo sú niektoré lieky lacnejšie ako iné?

Ak je vám záhadou prečo za niektorý liek musíte ako pacient doplácať a za iný nie, alebo prečo lieky na to isté nestoja rovnako, určite si prečítajte nasledovný článok.

Po prvé, pri liekoch na predpis, musí podľa zákona na každé ochorenie existovať aspoň jedna alternatíva lieku, ktorý je bez doplatku pacienta a plne ho za vás uhradí vaša zdravotná poisťovňa. Po druhé, ak existuje k originálnemu lieku aj generický liek, toto generikum bude s najväčšou pravdepodobnosťou lacnejšou, no pritom z medicínskeho hľadiska rovnako účinnou, alternatívou. A po tretie, na konečnú cenu lieku môže vplývať aj lieková forma, ktorú má daný liek – je rozdiel, či je liek v tablete, kapsule, či je vo forme injekcie alebo kvapiek. Ako si teda vybrať, ak chceme v lekárni ušetriť, a zároveň dostať taký liek, aký skutočne potrebujeme?

Prečo býva originálny liek najdrahší

Cesta lieku od výskumu a výroby, cez pult lekárne až k pacientovi je veľmi zdĺhavá. Samotný vývoj lieku je finančne nákladný a aj rizikový proces – aj po rokoch výskumu sa totiž môže stať, že vedci prídu na to, že ich liek nelieči tak, ako dúfali a celý výskum sa zastaví bez toho, aby investované úsilie, čas a peniaze vyústili do úspešného objavu.

Len pre predstavu, kvôli vysokým nárokom na bezpečnosť trvá vývoj nového lieku niekedy aj dlhšie ako 10 či 15 rokov a minie sa pritom priemerne až 1,36 miliardy eur. Výsledkom tohto procesu je vynájdenie liečiva, chemickej látky s medicínskym účinkom, z ktorého sa vyrobí konkrétny liek, ktorý sa k pacientovi dostane ako tableta, krém či injekcia alebo iné. Týmto procesom vzniká tzv. originálny liek, často označovaný za inovatívny, pretože pacientom prináša buď novú účinnú látku (nové liečivo) alebo kombináciu účinných látok.

Prečo je cena originálneho lieku iná ako cena generika?

Originálne lieky sú chránené patentovou ochranou, a to zvyčajne po dobu 20 rokov. Tá zabezpečí výrobcovi originálneho lieku monopolné postavenie na trhu, pričom sa očakáva vrátenie financií potrebných na pokrytie výdavkov spojených s výskumom a vývojom nového liečiva. Z tohto dôvodu má originálny liek zvyčajne vyšší doplatok v porovnaní s generickým liekom.

Po vypršaní patentu sú poznatky o účinnej látke a jej vlastnostiach dostupné aj konkurencii. Tí často neváhajú, a na trh prinášajú svoj vlastný, takzvaný generický liek. Ten obsahuje rovnakú účinnú látku s rovnakým pôsobením ako originálny liek, preto je rovnako bezpečný a kvalitný.

Či je tomu skutočne tak, sa pred uvedením na trh dôkladne preveruje počas skúšok, ktoré vedú skúsené expertné tímy zložené z lekárov, farmaceutov a iných vedeckých pracovníkov. Generický liek je na ich základe schválený len vtedy, ak spĺňa všetky požiadavky na účinnosť, bezpečnosť a kvalitu ako originálny liek. Takto si pacient môže byť istý, že akýkoľvek generický liek je rovnocenný s originálnym liekom. Keďže však konkurencia nemusela investovať do opätovného objavovania lieku, ale len do skúšaní, ktoré je časovo a predovšetkým finančne menej náročne, premietne sa to aj do konečnej ceny lieku.

Generický liek má rovnaké zloženie a rovnakú liekovú formu (napr. tableta) ako originálny liek. Účinok, kvalita, bezpečnosť a rovnocennosť týchto liekov boli dokázané viacerými skúškami, čo garantuje Štátny ústav  pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Generický liek môže mať v porovnaní s originálnym liekom odlišnú farbu a tvar. Tieto vlastnosti však neovplyvňujú terapeutický účinok lieku. Generický liek sa, samozrejme, bude volať inak, no pod názvom lieku, menšími písmenami, sa nachádza názov účinnej látky, ktorý bude pri generiku aj originálnom lieku rovnaký.

V lekárni máte zvyčajne na výber

Lekárnik je povinný ponúknuť pacientovi liek bez doplatku, prípadne s najnižším možným doplatkom.

Od roku 2005 bol na Slovensku zavedený systém zámeny originálneho lieku za generický liek, ktorý je rovnako účinný ako originálny. Tento systém sa volá generická substitúcia a označuje právo lekárnika zmeniť rozhodnutie lekára a ponúknuť pacientovi generický liek aj v prípade, že lekár na recepte predpísal originálny liek. Lekárnik nemusí tento postup konzultovať s lekárom a konečný výber je na samotnom pacientovi. V lekárni sa tak pacient môže rozhodnúť, či si vyberie liek bez doplatku, niektorý z lacnejších generík, alebo si vyberie originálny liek.

Cieľom zavedenia generickej substitúcie bolo zníženie nákladov na lieky a tým aj zníženie finančného zaťaženia ako pre pacienta, tak aj pre celý systém zdravotníctva. Európska únia sa pri znižovaní týchto nákladov spolieha na generické lieky a vytvára priaznivé prostredie pre ich vstup na trh.


Autor článku: Mgr. Helena Janúšková, farmaceutka z lekárne Dr.Max, Myjava
Foto: pixabay.com