Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Beriete warfarín, liek na zriedenie krvi? Na tieto potraviny si dajte pozor!

Tento liek užívajú mnohí pacienti na prevenciu tvorby krvných zrazenín v žilách. Pacienti s trombózou, embóliou pľúc, ako aj s ochorením srdca či vrodenými ochoreniami zrážania krvi, zvyšujúcimi riziko vzniku trombózy.  Warfarín má interakcie s mnohými liekmi, no jeho účinok menia aj bežné potraviny. Napríklad zelená a listová zelenina bohatá na vitamín K, ale aj cesnak či brusnice. 

Kto by už len povedal, že účinok lieku ovplyvní aj konzumácia brusníc alebo kelu?

Je to pravda. Odborníci popísali viacero interakcií tohto lieku s potravinami. Niektoré zvyšujú jeho účinok, iné potláčajú.
Oslabený účinok lieku sa napríklad dostaví v prípade, ak jeme väčšie množstvo stravy bohatej na vitamín K, teda kapustu, špenát, kel alebo brokolicu. Pokiaľ konzumujeme vyvážené množstvo takejto stravy, nerobíme náhle zmeny,  nemala by užívanie lieku výrazne ovplyvniť. Ak však jeme spomínanú zeleninu vo veľkom množstve, môže vzniknúť problém. Vhodné množstvo konzumovania tejto zeleniny vám preto najlepšie poradí váš lekár.

Cesnak môže spôsobiť veľké problémy

Prírodné antibiotikum s antibakteriálnymi aj antivírusovými účinkami má liečivú moc. Zároveň však môže zvyšovať účinok spomínaných liekov na riedenie krvi. Dokonca natoľko, že výnimočne môže prísť až k život ohrozujúcim stavom. Podobný účinok majú aj zázvor, ginko alebo chinín v toniku. Zvýšiť riziko krvácania môžu aj brusnice alebo brusnicový džús, preto ich radšej spolu nekonzumujte.

Konzultujte užívanie vášho lieku s lekárom alebo lekárnikom

Nielen pri warfaríne by ste si mali dať pozor na to, čo popri užívaní lieku konzumujete. Interakcie potravín s liekmi nie sú ojedinelé.  Na lieky môžu pôsobiť iné predpísané či voľnopredajné lieky, vitamínové doplnky, potraviny, ktoré denne konzumujeme alebo nápoje. Preto sa v ambulancii či v lekárni pýtajte, či dané lieky užívate bezpečne. Majte k dispozícii zoznam všetkých užívaných liekov, vitamínových doplnkov. Lieky zapíjajte čistou vodou, je to najbezpečnejšie. Pozorne si vždy prečítajte príbalový leták k lieku a pokiaľ spozorujete nejaký nežiaduci účinok, nahláste ho. Možno tým pomôžete nielen sebe, ale aj iným pacientom.