Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Päť babských receptov na zvládnutie chrípky

Odborníci upozorňujú, koncom januára by mala prísť aj na Slovensko ďalšia vlna chrípky. Lekár alebo lekárnik vám iste poradia, aké lieky pomôžu pri jej zvládnutí. Pokiaľ však chcete vyskúšať aj recepty našich babičiek, prinášame vám niekoľko tipov pre inšpiráciu.


Chrípku nemá nikto rád. Vysoká teplota, zimnica, bolesti svalov a kĺbov, hrdla či nastupujúca nádcha nás rýchlo presvedčia, že treba spomaliť a liečiť sa. Na trhu existuje viacero prípravkov, ktoré nám pomôžu zvládať tieto príznaky. Mimoriadne obľúbené bývajú lieky proti bolesti, ktoré znižujú horúčku, tiež horúce nápoje obsahujúce liečivo proti bolesti a horúčke, liečivo odstraňujúce upchatie nosa, ako aj vitamín C. Poznáte však aj prírodné prostriedky, ktoré v boji s chrípkou účinkujú?

Horúčku znížite aj pomocou ochladzujúcich zábalov

Zvýšená teplota je len príznakom ochorenia a signalizuje, že náš imunitný systém reaguje na bakteriálnu alebo vírusovú  infekciu. Preto by sme ju hneď po vybehnutí nad 37 ° C nemali znižovať. Horúčku treba spravidla znižovať až po presiahnutí nad 38 - 38,5 ° C. Opatrnejší treba byť v prípade dieťaťa, ktoré už malo febrilné kŕče, vtedy sa treba riadiť len odporúčaniami ošetrujúceho lekára, pediatra. Pri horúčke nad 40 ° C, ktorá neustupuje, odporúčame kontaktovať lekára.

Ako na spomínané zábaly? Namočíme plienku alebo plachtu do chladnejšej vody, vyžmýkame ju a zabalíme hrudník, hneď prekryjeme suchým uterákom. Necháme maximálne 5 minút pôsobiť. Môžeme opakovať niekoľkokrát, kým sa teplota nezníži. Telo môžeme ochladzovať tiež, keď ho postupne utierame chladnejšou vlhkou handričkou. U väčších detí a dospelých sa dá využiť aj sprchovanie vlažnou vodou, ktoré by nemalo trvať dlhšie ako výmena zábalov.

Doplňte vitamín C

Vitamín C je veľkým pomocníkom v boji proti chrípke, okrem iných pozitív tiež podporuje náš imunitný systém.  Práve v čase, keď zápasíme s chorobou, potrebujeme zvýšiť jeho príjem. Vitamín C sa vyskytuje v ovocí i v zelenine, preto by sme si ich mali dopriať naozaj dostatok. A skúsiť klasiku, typickú pre kuchyňu našich starých mám – kyslú kapustu, ale aj „prírodné antibiotiká“ cesnak a cibuľu.

Čaj z čerstvého zázvoru, medu a citrónu


Nie každý pacient obľubuje čaj zo zázvoru, túto klasiku by ste však mali určite vyskúšať. Zázvor tlmí množenie baktérií a vírusov. Med je vo všeobecnosti známy svojimi priaznivými účinkami na zdravie a tiež pôsobí protizápalovo, antibakteriálne a pomáha pri vírusových ochoreniach. Citrón zase prinesie do organizmu vitamín C.

Vývar s koreňovou zeleninou

Spomeňte si, čo vám varila vaša mama či babička, keď ste sa cítili naozaj zle?  Že by to bol starý dobrý slepačí vývar? Vývar neobsahuje len kolagén, aminokyseliny, ale aj viaceré minerály – vápnik, horčík, fosfor, kremík, síru, ktoré naše chorobou oslabené telo dokáže rýchlo vstrebať. Navyše aj vitamíny A, B a D.

Bylinky nadovšetko

Pri chrípke by sme nemali zabúdať ani na neustále dopĺňanie tekutín. Bylinkové čaje sú v tomto prípade skvelým pomocníkom. Imunitu zlepší echinacea, rakytník a šípky. Lipový čaj je zase dobrý v prípade, že sa potrebujete vypotiť. Výborným liekom na nachladnutie a chrípku je tiež čaj z bazy čiernej.

Existuje mnoho receptov, dediacich sa z generácie na generáciu. Počuli sme, že horúčku napríklad pomôže znížiť obklad z tvarohu na čelo, alebo nastrúhaný zemiak, vložený do ponožky. Niektorí na ne nedajú dopustiť, hoci svojim lekárom by ich možno nepriznali. Najlepším receptom na chrípku je však staré známe: nikam sa neponáhľať a poriadne ju vyležať, aby sa nepridružili zdravotné komplikácie a aby sme nenakazili iných.