Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Prehľad aktuálnych klinických skúšaní pre onkologických pacientov na Slovensku

Počet novo-diagnostikovaných pacientov s rakovinou z roka na rok stúpa. Za posledné desaťročie ich pribúda viac ako 30-tisíc za rok. Mnohé prípady sú vďaka skorému záchytu ochorenia liečiteľné, ak sa ich podarí odhaliť včas. Nie všetci pacienti však majú toľko šťastia a pre niektorých z nich sú dokonca jedinou nádejou na vyliečenie či skvalitnenie života experimentálne lieky. Národný onkologický inštitút prináša na svojej stránke aktuálne prebiehajúce klinické skúšania pre pacientov s rakovinou na Slovensku.


Účasť v klinickom skúšaní umožňuje pacientom s rakovinou dostať sa k novej liečbe omnoho skôr, ešte prv než sa daný liek dostane na trh. Keďže sa však takýto liek stále testuje, pacient je počas jeho užívania pod drobnohľadom odborníkov, ktorí štúdiu realizujú. Pacientovi sa tak dostáva spolu s experimentálnou liečbou aj nadštandardná zdravotná starostlivosť vrátane častejších kontrol u lekára. Účasť v klinickom skúšaní je pre pacienta bezplatná.

Klinického skúšania sa nemôže zúčastniť každý

Pre účasť v konkrétnej štúdii musí pacient spĺňať presné kritériá, ktoré si stanovil zadávateľ štúdie. O tom, či ste práve vy vhodným kandidátom pre aktuálne prebiehajúce štúdie, musí rozhodnúť váš lekár – onkológ. Ten následne môže kontaktovať príslušné pracovisko, kde takéto skúšanie prebieha a odporučiť vás pre danú štúdiu.

Zoznam klinických onkologických skúšaní, ktoré v súčasnosti prebiehajú na jednotlivých centrách klinických skúšaní na Slovensku, nájdete na stránke Národného onkologického inštitútu https://www.noisk.sk/pacient/klinicke-skusania.

Skôr ako sa rozhodnete pre zapojenie do klinického skúšania, mali by ste vedieť, že účasť je dobrovoľná a kedykoľvek v priebehu štúdie máte možnosť svoje zotrvanie v nej zrušiť. Rovnako tak musíte byť poučený o všetkých rizikách, ktoré by mohli z danej štúdie pre vás vyplynúť.


Foto: pexels.com