Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Lieky na chrípku a prechladnutie: Podľa čoho si vybrať?

Horúcich nápojov či dokonca tabliet na chrípku a prechladnutie nám lekárne ponúkajú hneď niekoľko. V článku Lieky na chrípku a prechladnutie: Dokážu vyliečiť skôr? sme vám priniesli informácie o tom, v čom spočíva účinok týchto liekov, čo obsahujú a na čo si pri ich užívaní dávať pozor. Na nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, čo si všímať pri ich výbere a ako si zvoliť ten najvhodnejší. Rozdiel totiž nie je len v ich názve, vzhľade balenia či vo výrobcovi. Ak sa rozhodnete pre kúpu lieku na chrípku či prechladnutie, nikdy by ste sa nemali rozhodovať len na základe reklamy alebo odporúčania známych. 

Lieky na chrípku a prechladnutie neliečia samotné ochorenie, ale tlmia jeho príznaky. Dôležité je preto nečakať zázračné vyliečenie a dopriať telu dostatok spánku a oddychu, zvýšený prísun vitamínov, dostatok tekutín a čas na zotavenie.

Všímajte si zloženie lieku...

... ak ste chronický pacient

Základ liekov na chrípku a prechladnutie tvoria liečivá, ktoré tíšia bolesť a znižujú horúčku. Kým horúce nápoje obsahujú len paracetamol, tablety dostanete kúpiť buď s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. Tieto účinné látky však nie sú vhodné pre každého. Napríklad v prípade ochorenia pečene by ste sa mali vyhnúť liekom s obsahom paracetamolu. Naopak ibuprofén nie je vhodný pre ľudí so závažným srdcovým zlyhávaním. Pre koho nie je vhodný paracetamol a pre koho ibuprofén, sa dočítate aj v článku Trápi vás bolesť či horúčka? Dbajte na správny výber lieku!

Horúce nápoje na chrípku a prechladnutie obsahujú cukor! Diabetici by preto mali uprednostniť tabletkovú formu.

Niektoré tablety na chrípku a prechladnutie obsahujú kofeín, ktorého úlohou je potlačiť únavu. Pacienti s ochorením srdca, vysokým krvným tlakom by sa preto o jeho vhodnosti mali v prvom rade poradiť so svojim lekárom.

... ak vážite menej ako 50 kíl

Vo všeobecnosti by jedna dávka paracetamolu nemala u osôb s hmotnosťou menej ako 50 kg presiahnuť 500 mg. Niektoré horúce nápoje ho však obsahujú viac, a to dokonca až dvojnásobok, čo je akoby ste užili 2 tablety paracetamolu naraz.

... ak vás trápi aj kašeľ

Niektoré tablety na chrípku a prechladnutie obsahujú aj zložku na kašeľ. Všímať si preto treba, či toto liečivo pôsobí na tlmenie suchého dráždivého kašľa alebo podporuje vykašliavanie pri zvýšenom zahlienení. Ak by ste siahli po opačnom účinku, výsledkom by bolo pravdepodobne len zhoršenie vášho kašľa.

Lieky na chrípku a prechladnutie nekombinujte s ďalšími liekmi!

Lieky na chrípku a prechladnutie obsahujú hneď niekoľko liečiv, ktoré dokážu tlmiť príznaky, ako sú horúčka, bolesť, nádcha, niektoré dokonca aj kašeľ. Ich zloženie sa môže líšiť jednak účinnými látkami, ako aj ich množstvom. Najideálnejšie je preto nekombinovať tieto prípravky s ďalšími liekmi na potlačenie príznakov, ktoré sprevádzajú chrípku či prechladnutie. Nevhodnou kombináciou liekov si môžete nevedomky zvýšiť dávku toho istého liečiva, ktoré vám nielenže neprinesie výraznejšiu úľavu od príznakov či skoršie uzdravenie, ale navyše zapríčiní zbytočné nežiaduce účinky či zhoršenie stavu.

Rizikovou kombináciou je súčasné užitie horúceho nápoja na chrípku a prechladnutie s obsahom paracetamolu a lieku na horúčku a bolesť s paracetamolom. Pri nadmernom užití tohto liečiva hrozí až zlyhanie pečene.


Riaďte sa príbalovým letákom a radami lekárnika!

Ak ste nikdy predtým neužívali horúce nápoje či tablety na chrípku a prechladnutie, alebo pokiaľ trpíte nejakým chronických ochorením, či užívate iné lieky, poraďte sa o výbere vhodného lieku s lekárnikom.

Podobne ako pri iných liekoch, aj v prípade liekov na chrípku a prechladnutie platí, že je potrebné riadiť sa pokynmi v príbalovom letáku. Nikdy neprekračujte odporúčané denné množstvo a dodržiavajte odstup medzi jednotlivými dávkami. Lieky na chrípku a prechladnutie nepodávajte osobám mladším ako 15 rokov a neužívajte ich ani v období tehotenstva či dojčenia. Pokiaľ vaše zdravotné ťažkosti neustúpia do 5 dní, obráťte sa na svojho lekára.


Zdroj: PIL liekov Theraflu prechladnutie a chrípka, Theraflu tbl., Coldrex horúci nápoj, Coldrex maxgrip, Coldrex tbl., Doluxio combi, Nogrip, Paralen grip horúci nápoj, Paralen grip tbl., Tantumgrip, Daleron Cold3, Grippostad C, Nurofen stopgrip, Modafen, Ibalgin grip