Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Máte skúsenosti so zdravotníckymi pomôckami?

Pomôžte nám a zapojte sa do nášho prieskumu

Sú zdravotnícke pomôcky na Slovensku dostupné? Stačí vám predpísané množstvo? Informuje vás o možnosti ich získania lekár, alebo si musíte naštudovať, na čo máte nárok? Je finančná spoluúčasť pacienta na ich zakúpení ešte znesiteľná alebo sú niektoré z nich pre vás príliš drahé? Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) dnes spúšťa prieskum o zdravotníckych pomôckach. Jeho výsledky budú slúžiť na zlepšenie situácie v tejto oblasti.

Glukomery na meranie hladinu cukru v krvi, vložky do topánok, barly, obväzy alebo aj plienky pre ležiacich pacientov. Vymenovali sme len zlomok zdravotníckych pomôcok, ktoré máme na Slovensku k dispozícii a využívame ich.

Takmer každá rodina s nimi má skúsenosť. Niektorí jednorazovo, iní dočasne. Veľká skupina pacientov s chronickým zdravotným problémom zdravotnícke pomôcky musí používať dlhodobo.

„Na Slovensku je približne 500 000 ľudí s únikom moču a cca 350 000 až 400 000 pacientov, ktorým bol diagnostikovaný diabetes mellitus. Najviac pacientov využívajúcich zdravotnícke pomôcky bude práve v týchto skupinách,“  hovorí autorka myšlienky a projektová manažérka prieskumu Marica Laščeková. I keď je v súčasnosti výber a dostupnosť pomôcok na Slovensku na dobrej úrovni, nemusí to tak zostať naveky. „ Populácia na Slovensku starne, výdavky verejného zdravotného poisteniasa zvyšujú. Očakávame, že bude rásť tlak na znižovanie cien, limitov, budú sa objavovať snahy o zavádzanie doplatkov a iných reštrikcií, čo by zhoršilo dostupnosť pomôcok pre pacientov,“  dodáva M. Laščeková.


Ďakujeme všetkým, čo sa zúčastnili nášho prieskumu. Ak máte záujem dozvedieť sa, čo nám z vašich odpovedí vyšlo, kliknite na link nižšie.


Prejsť na článok o výsledkoch prieskumu >>>