Všetko,
čo by ste mali vedieť
o rozumnom
užívaní liekov

Antibiotiká vám chrípku rýchlejšie nevyliečia

Antibiotiká sú skvelým pomocníkom,  vďaka nim už nezomierame pri infekciách, s ktorými si nedokázali poradiť generácie našich dávnych predkov. Sú účinné, ale tiež nezaberú na všetko. Preto by sme si ich automaticky nemali pýtať od lekárov na ochorenia, ktoré naozaj neovplyvnia.

Štatistiky sú alarmujúce, len minulý rok predpísali všeobecní lekári pacientom cca 3,9 milióna balení antibiotík.

Rôzne druhy antibiotík sa líšia svojou chemickou štruktúrou a samotným účinkom proti konkrétnym baktériám. Príliš častým alebo nesprávnym užívaním, keď nevyužívame predpísané množstvo a liečbu ukončíme skôr,  si zároveň baktérie na ne môžu vytvoriť odolnosť, rezistenciu. Antibiotiká potom stratia schopnosť rezistentné baktérie usmrtiť či zastaviť ich rast a tie sa môžu nekontrolovateľne šíriť. To môže viesť v konkrétnych prípadoch k pokračovaniu ochorenia, ba aj k smrti.  V budúcnosti je tak veľmi pravdepodobné, že antibiotiká tieto rezistentné baktérie nebudú ničiť a vhodné liečivo na ne nebude k dispozícii.

Pokiaľ vám váš lekár antibiotiká predpíše, užívajte ich presne podľa jeho pokynov. Predpísanú dávku doberte a nevysadzujte ich ihneď, ako sa vám uľaví. Sami si zvyšné v iných prípadoch nenasadzujte a ani neužívajte lieky, ktoré vám nepredpísal lekár, ale v dobrej viere dal známy či niekto z rodiny. 

Ak sa aj necítite dobre a myslíte si, že by vám antibiotiká pomohli, netlačte na lekára, aby vám ich predpísal.

Skôr sa pýtajte. Aké máte ochorenie, aký bude mať priebeh, prečo lekár zvolil konkrétny liek. Zaujímajte sa, ako ich máte správne užívať, či na ne nepôsobia iné lieky, ktoré momentálne užívate. Poraďte sa, či ich máte užívať pred jedlom alebo po ňom a ktoré potraviny môžu posilniť alebo oslabiť ich účinok.  Rozhodne pri nich nekonzumujte alkohol. Aj antibiotiká treba užívať s rozumom.